PNDR: Se pot depune cereri de finantare a investitiilor neagricole din zona rurala

agricultura.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide o noua sesiune anuala de depunere a proiectelor de investitii pentru submasurile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020 prin care sunt finantate proiectele de investitii in activitati neagricole derulate in mediul rural.    

Astfel, in perioada 28 iulie – 30 noiembrie 2016, AFIR va primi online proiecte de investitii pentru Submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” si pentru Submasura 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”.   

Solicitantii de fonduri europene au la dispozitie in 2016, pentru cele doua Submasuri, 158 milioane de euro, din care 73 de milioane de euro sunt alocati pentru finantarea 100% nerambursabila a Planurilor de Afaceri prin submasura (sM) 6.2 si 85 de milioane de euro sunt alocati pentru finantarea cu pana la 90% nerambursabila a proiectelor de investitii prin submasura (sM) 6.4.    

Sesiunea anuala continua de primire a proiectelor este deschisa in intervalul 28 iulie 2016, ora 9.00 – 30 noiembrie 2016, ora 16.00 pentru sM 6.2 si sM 6.4.   

Modalitatea de depunere a cererilor de finantare este cea online pe pagina oficiala a Agentiei www.afir.info.

Pragul minim este de 15 puncte pentru sM 6.2 si de 10 puncte pentru sM 6.4 – acestea fiind si pragurile de calitate aferente ultimei luni (noiembrie) din sesiune. Pragurile lunare de calitate pornesc pentru ambele sumbasuri de la 60 de puncte in perioada 28 iulie – 31 august, scad la 45 de punte in luna septembrie si la 30 de puncte in octombrie.

Pentru aceasta sesiune, plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 200% fata de suma anuala alocata fiecarei submasuri.

Precizam ca depunerea proiectelor in cadrul sesiunii anuale se opreste la termenul limita prevazut sau inainte de acest termen, daca valoarea publica totala a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate ajunge la 200% (excluzand valoarea publica totala a proiectelor retrase). Aceasta prevedere nu se aplica in primele 5 zile calendaristice ale sesiunii si ale etapelor de depunere, cand sesiunea va ramane deschisa indiferent daca suma alocata va fi epuizata.

Masurile sunt in linie cu „Pachetul de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, lansat de premierul Dacian CIOLOS in luna martie 2016, prin care se urmareste, intre altele: stimularea mediului de afaceri din mediul rural, crearea de locuri de muncă, cresterea veniturilor populatiei rurale, reducerea diferentelor dintre mediul rural si urban. Pachetul de masuri poate fi consultat pe site-ul Guvernului www.gov.ro la sectiunea Obiective, subsectiunea Strategii-Politici-Programe.

Pentru a beneficia de consultanta pentru depunerea proiectelor completati un formular aici.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top