POAD: Ghidul Solicitantului „Asistenta tehnica POAD 2014-2020”

por-ghid-finantare.jpg

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (AM POAD), din cadrul MDRAPFE, anunta aprobarea prin Ordinul de ministru 3818/31.07.2017 a Ghidul Solicitantului „Asistenta tehnica POAD 2014-2020”.

Status: Activ
Depunere:
Buget:

Obiective

Asistenta tehnica a POAD urmareste trei obiective principale:

  • eficienta si eficacitatea operationalizarii programului;
  • reducerea constrangerilor administrative in operationalizare;
  • dezvoltarea capacitatii Beneficiarilor, organizatiilor partenere, autoritatii de management, autoritatii de certificare sau autoritatii de audit, in vederea sprijinirii, in modul cel mai eficace, eficient si sustenabil, a unui numar cat mai mare de destinatari finali.

Rezultatul urmarit este un sistem de management, control si implementare matur care sa asigure derularea in bune conditii a actiunilor/activitatilor si atingerea obiectivelor programului operational.

Scopul

Activitatile finantate din Asistenta Tehnica POAD au ca scop operationalizarea sistemului de implementare a programului operational, reducerea constrangerilor administrative, intarirea si dezvoltarea capacitatii beneficiarilor, a organizatiilor partenere si a autoritatii de management, in vederea derularii in bune conditii si atingerii obiectivelor POAD.

Beneficiari:

1. Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, in calitate de Beneficiar, responsabil de initierea si implementarea operatiunilor, cu exceptia celor privind materialele scolare;
2. Ministerul Educatiei Nationale, in calitate de Beneficiar, responsabil de initierea si implementarea operatiunilor privind materialele scolare;

Organizatii partenere:

Organizatii partenere, organisme publice si/sau organizatii nonprofit care distribuie alimentele si/sau asistenta materiala de baza, atunci cand este cazul, si ofera totodata masuri auxiliare, direct sau prin intermediul altor organizatii partenere;

Sistemul de management:

1. Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management, responsabila cu gestionarea programului operational in conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare;
2. Autoritatea de Certificare din cadrul Ministerului Finantelor Publice, in calitate de Autoritate de Certificare pentru POAD;
3. Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi a Romaniei, in calitate de Autoritate de Audit pentru POAD.

Solicitanti eligibili

Sunt eligibili solicitantii de finantare nerambursabila pentru proiecte de asistenta tehnica necesare punerii in aplicare a POAD:

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, in calitate de Beneficiar (B1), responsabil de initierea si implementarea operatiunilor, cu exceptia celor privind materialele scolare;
Ministerul Educatiei Nationale, in calitate de Beneficiar (B2), responsabil de initierea si implementarea operatiunilor privind materialele scolare;
Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management, responsabila cu gestionarea programului operational in conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, precum si alte structuri relevante din cadrul MDRAPFE;
Autoritatea de Certificare din cadrul Ministerului Finantelor Publice, in calitate de Autoritate de Certificare pentru POAD;
Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi a Romaniei, in calitate de autoritate de audit pentru POAD.

Activitati eligibile:

Intarirea capacitatii administrative de a asigura managementul, controlul si auditul programului operational si de a implementa efectiv programul operational.

Institutiile care asigura managementul si implementarea (inclusiv directiile suport ale AM), controlul si auditul programului pot efectua activitati de imbunatatire a calificarii personalului, organizarea intalnirilor, conferintelor, calatoriilor de studiu, atelierelor de lucru, pot asigura cresterea capacitatii administrative a unitatii prin achizitia de active fixe corporale si necorporale, leasing operational de vehicule, achizitia de licente si softuri, achizitia de echipamente IT si birotica, consumabile si servicii ITC pentru implementarea eficienta a programului. Sunt, de asemenea, eligibile activitatile de networking, deplasarile in scopul participarii la grupuri de lucru, comitete, ateliere de lucru. AM si Beneficiarii B1 si B2 pot, de asemenea, sa isi intareasca capacitatea administrativa prin achizitia de servicii de consultanta, expertiza, servicii de asigurare a personalului extern.

Asigurarea vizibilitatii fondului, informarii si comunicarii

Autoritatea de management poate organiza campanii de informare sau orice alte activitati de infomare a publicului larg si promovare a fondului. De asemenea, beneficiarii eligibili (B 1 si B2) vor putea derula campanii de informare si publicitate pentru proiect si vor derula orice activitate care rezulta din obligatiile beneficiarului in cadrul proiectului.

Sprijinirea activitatii de control si verificare

Atat autoritatea de management cat si beneficiarii (B1 si B2) vor putea aborda activitati de vizite la fata locului, fie prin deplasari ale echipelor celor mentionati fie prin achizitia de servicii de verificari si control (achizitia de experti pentru derularea acestor activitati). Beneficiarul 1 va putea achizitiona, dupa caz, si servicii specializate de verificari ale alimentelor (prin contractarea unor laboratoare specializate).

Sprijinirea activitatii de evaluarea programului

Autoritatea de management (prin DGAPE) va putea achizitiona servicii de evaluare a programului si realizarea sarcinilor ce-i revin din obligatiile asumate la nivel de evaluare (inclusiv studiul structurat privind destinatarii finali (conform Regulamentului (UE) 223/2014, art 17 (4).

Unde este cazul, organizatiile partenere pot aplica prin intermediul Beneficiarului (B1 si B2) pentru consolidarea capacitatii lor administrative de a derula in bune conditii proiectele gandite in parteneriat.

Aceste activitati se vor corela cu Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014–2020.

Buget

Asistenta tehnica a POAD beneficiaza de o alocare financiara de 25.941.943 Euro, din care 85% reprezinta sprijinul Uniunii Europene prin Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), iar 15% reprezinta contributia nationala.

Depunere

Perioada de implementare a proiectului nu poate depasi 31.12.2023. Proiectele care vor prevedea o perioada de implementare care depaseste aceasta data vor fi respinse.
Proiectele pot fi implementate in orice perioada care poate fi incadrata intre 1.12.2013 si 31.12.2023.
La completarea cererii de finantare in sistemul electronic va trebui evidentiata durata fiecarei activitati si sub-activitati incluse in proiect.

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top