POCU – 0,00% rata de absorbtie efectiva in februarie 2018

download.jpg

Coalitia ONG pentru Fonduri Structurale a transmis miercuri, 21 martie, o scrisoare deschisa catre Rovana Plumb, Ministrul Fondurilor Europene, pentru a atrage atentia asupra datelor ingrijoratoare legate de evolutia Programului Operational Capital Uman: 0,09% sume solicitate la Comisia Europeana din totalul banilor alocati de UE pentru acest program, 0,72% sume platite catre beneficiari si 0 rambursari de la Comisia Europeana.

Atragem atentia ca lansarea apelurilor aferente sumelor nealocate din POCU (2,8 miliarde Euro din totalul de 4,37 miliarde) si supracontractarea, masuri propuse in contextul asumarii de catre Guvernul României ca la final de 2018 sa ajunga la 100% grad de contractare a fondurilor europene, nu sunt suficiente. Va aducem in atentie câteva situatii care arata clar ca luarea unor decizii legate de program fara consultarea beneficiarilor va duce la dezangajari masive:

1. Niciun proiect nu a fost depus in cadrul apelului nr. 320 “Masuri de optimizare a ofertelor de studii din invatamântul superior in sprijinul angajabilitatii”. Bugetul acestuia este de 150 mil. Euro. Termenul de depunere s-a prelungit cu inca aproape doua luni.

2. Pe toate cele 3 apeluri de proiecte care au vizat NEETs (apelurile 284, 285 si 286) au fost depuse cu totul 22 de proiecte, mult sub bugetul alocat (puteau fi finantate aproximativ 200 de proiecte).

3. Un apel destinat managerilor din companii mari a atras 11 propuneri de proiecte, desi bugetul putea sa finanteze aproximativ 230 de proiecte (POCU/295/3/8/Creşterea numarului de angajaţi care beneficiaza de instrumente, metode, practici etc. standard de management al resurselor umane şi de condiţii de lucru imbunataţite in vederea adaptarii activitaţii la dinamica sectoarelor economice cu potenţial competitiv identificate conform SNC/domeniilor de specializare inteligenta conform SNCDI).

4. Apelul de proiecte „SOLIDAR — Sprijin pentru consolidarea economiei sociale”, lansat in septembrie 2016, are o rata de contractare de doar 1% din cele 20 milioane de euro alocate.

5. Pentru proiectele depuse in decembrie 2016 in cadrul apelului „scoala pentru toti” contractele de finantare nu au fost inca semnate.

Rata absorbtiei pe acest program operational nu are cum sa creasca in aceste conditii. Cu atât mai putin putem vorbi despre impact sau schimbari sociale. Implementatorii se gasesc in imposibilitatea de a aplica in cadrul POCU, procesul de evaluare si contractare dureaza chiar si un an de zile, ghidurile de finantare sunt desprinse de situatia reala din teren, procesele de consultare sunt doar pe hârtie, comunicarea cu beneficiarii este departe de a fi functonala.

Sursa: stiri.ong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top