POCU: Finantari pentru problematica roma

romi_ajutor.jpg

Punctul National de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a organizat a doua reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea si evaluarea implementarii Strategiei Guvernului Romaniei pentru incluziunea cetatenilor romani apartinand minoritatii rome.

“MFE a elaborat mai multe ghiduri de finantare in cadrul carora problematica roma este bine reprezentata. Primul ghid va fi lansat in cel mai scurt timp si prevede finantarea de masuri integrate in comunitatile cu romi, prin Programul Operational Capital Uman – Domeniul Major de Interventie 4.1. Aceasta inseamna ca entitatile locale vor avea acces la un tip de finantare complexa in aceste comunitati. Aceasta abordare inseamna ca vor fi proiecte “croite” pe nevoile comunitatii respective. Mai sunt pregatite si alte ghiduri si, automat, lansari de apeluri de proiecte care vor sprijini implicit si populatia roma”, a declarat Ciprian Necula, secretar de stat si reprezentatul Punctului National de Contact pentru Romi din cadrul MFE.

In cadrul reuniunii s-a discutat stadiul implementarii in primul trimestru al acestui an a Strategiei Guvernului Romaniei pentru incluziunea cetatenilor romani apartinand minoritatii rome, dar si alte reglementari necesare pentru imbunatatirea situatiei populatiei rome precum: simplificarea procedurilor de eliberare a documentelor de identitate si de proprietate, eliminarea fenomenului de segregare in scolile din Romania, facilitarea accesului la utilitati (apa potabila, canalizare si electricitate) si rezolvarea nevoii de locuinte sociale.

In acelasi timp, au fost stabilite masuri privind elaborarea Regulamentului de Organizare si Functionare a Comitetului interministerial, actualizarea si completarea Strategiei pentru romi de catre ministerele de linie, cu asumarea de catre fiecare institutie a trei obiective realiste ce pot fi realizate in acest an, respectiv conceperea unui proiect destinat tinerilor de 14 – 18 ani, din comunitatile vulnerabile.

Cea de a doua parte a reuniunii a prilejuit o intalnire a membrilor Comitetului interministerial cu ambsadori si alti reprezentanti ai corpului diplomatic la Bucuresti, care si-au aratat deschiderea catre o initiativa comuna pentru cresterea gradului de incluziune a romilor.

Data de 21 martie, aleasa pentru intalnirea Comitetului interministerial, marcheaza comemorarea victimelor manifestatiei impotriva apartheid-ulului de la Sharpeville – Africa de Sud. ONU consacra aceasta zi sporirii eforturilor in comunitatea internationala pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top