Politica Rasului (a mamiferului…)

Dupa cum poate multi stiu, pentru cei care isi lasa taurinele la pasunat in zone impadurite o sursa de pagube o constituie rasii. Aceste pisici salbatice ataca taurinele, le cad in spate si le ucid muscandu-le de creierul mic. Dupa aceea sug o cantitate de sange, mica si abandoneaza altor fiare ale padurii restul corpului, sute de kilograme de carne…Daca am fi tentati sa filosofam,  am putea spune ca in conformitate cu o lege naturala universala – „nimic nu se pierde, ci totul se transforma„.

Ceea ce filosofic e corect, economic pentru gospodarul a carui vita a fost ucisa si nevalorificata  de el, se constituie in paguba.

In anii 90, directorii de intreprinderi si alti conducatori ai economiei si nu numai, s-au comportat ca niste rasi. Pentru a se imbogati, ei si apropiatii lor au „manageriat” in asa fel intreprinderile pe care le aveau in administrare incat le-au falimentat. Ulterior, ei  sau apropiati de-ai lor le-au cumparat la pret de solduri. Asa s-a nascut o parte din oamenii de afaceri „de succes” de dupa 89. Care, ulterior, au continuat sa prospere tot pe cai necinstite: evazionism fiscal de convenienta cu autoritatile; comenzi de stat cu facturi mult incarcate si de slaba calitate; contracte paguboase pentru stat de oferire de resurse energetice, ape minerale, terenuri agricole etc.

Rezultatul: practic Romania a fost dezindustrializata, nu mai are flota, si-a instrainat sectorul bancar si al asigurarilor, distributia de gaze si electricitate ajungand intr-o situatie de piata de desfacere, de stat lipsit de suveranitate, cu un statut de semicolonie.

Politica hrapareata, de rasi a celor care au fost la manete  si butoane in anii 90 si chiar 2000 au dus la aceasta situatie…

Doua teme s-ar putea dezvolta de aici:
1. Identificarea si pedepsirea celor vinovati de jefuirea avutiei nationale…
2. Stabilirea printr-un larg consens cu toate fortele nationale a directiilor in care s-ar putea dezvolta Romania in urmatorii zeci de ani, plecand de la resursele de care dispune si tinand seama de ansamblul conjuncturii regionale si mondiale.

About Romania Reala

Romania Reala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *