Ponta va negocia cu chinezii proiecte de investitii de 8,5 miliarde de euro, inclusiv doua reactoare nucleare

China_steaguri.jpg

China_steaguriReactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, centrala de pompaj de la Tarnita, realizarea unui nou grup la Rovinari si modernizarea termocentralei Mintia sunt printre proiectele gigantice pe care guvernul roman le va negocia saptamana viitoare cu oficiali din statul asiatic.

Romania pune pe masa proiecte in valoare totala de 8,5 miliarde de euro in negocierile cu China, la prima vizita in Europa de Est a premierului Li Keqiang, semnalizand o reorientare a investitiilor chineze catre aceasta regiune, dupa o serie de dispute cu mai multe state din Europa Occidentala.

Executivul roman a aprobat miercuri nu mai putin de noua memorandumuri care ar urma sa fie negociate cu reprezentantii Chinei. Dintre acestea, cele privind energia si agricultura sunt de departe cele mai importante prin prisma dimensiunii lor.

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda revin din nou in prim-plan, dupa ce mai multe incercari de a readuce in atentie proiectul au esuat in ultimii ani. Acesta este un proiect faraonic, gandit inca de pe vremea lui Ceausescu, vital pentru economia nationala. Acum este evaluat la 6,5 miliarde de euro, insa statul roman a efectuat deja investitii in valoare de un miliard de euro in productia de apa grea si in constructiile de pe platforma.

Potrivit unor surse oficiale, partea chineza a oferit chiar mai putin, insa doreste ca o serie de societati din statul asiatic sa primeasca si realizarea constructiei in sine. Romania nu poate include, insa, acest lucru in acord, din cauza reglementarilor europene, dar exista o portita. Mai exact, lucrarile sunt scoase la licitatie, iar companiile din China pot „licita” o suma atat de mica, incat numai ele si-o pot permite. Acest lucru este posibil deoarece companiile din China vor veni si cu finantarea.

In vara, premierul Victor Ponta si Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, au prezentat proiectul companiei China General Nuclear Power Group. Aceasta opereaza acum patru centrale nucleare si are inca patru in plan.

Independenta energetica

In acest moment, Nuclearelectrica produce 18-20% din consumul energetic al Romaniei cu doua reactoare, iar cu patru unitati ar produce aproape 40%. Energia nucleara este vazuta de catre autoritatile romane ca o protectie fata de desele conflicte intre Rusia si Ucraina pe tema gazelor, dar si ca un mod de reducere a emisiilor de carbon. In acest moment, statul roman detine 84,65% din proiect prin Nuclearelectrica, 9,15% sunt detinuti de catre Enel, iar 6,2% de catre ArcelorMittal.

In cazul in care s-ar ajunge la un acord, cele doua reactoare vor fi finalizate cel mai devreme in opt ani. Proiectul de realizare a celor doua reactoare intampina greutati deoarece pretul energiei pe bursa OPCOM a scazut cu 24% in ultimul an, pana la niveluri in jurul a 40 de euro, ceea ce face imposibila recuperarea investitiei. Pe de alta parte, Constantin Nita a declarat ca productia de electricitate trebuie dezvoltata indiferent de consumul slab de acum, deoarece Romania va exporta electricitate in statele din jur. Pentru acest lucru e nevoie de noi interconexiuni cu Moldova, Bulgaria sau Ungaria, dar mai ales cablul submarin cu Turcia.

Tarnita, strans legata de reactoare

Centrala de acumulare prin pompaj de la Tarnita este si ea strans legata de proiectul reactoarelor, insa partener din partea statului este in acest caz Hidroelectrica. Proiectul este evaluat la un miliard de euro. Mai exact, aceasta stocheaza energia produsa noaptea de reactoare si produce electricitate ziua, cand e nevoie sa fie echilibrat sistemul energetic. Nuclearelectrica doreste sa participe ca actionar minoritar in acest proiect. Anterior, compania chineza SinoHydro a fost indicata drept posibil investitor.

Grup nou la Rovinari, modernizari la Deva

Complexul Energetic Oltenia a semnat in 2012 un memorandum privind realizarea unui grup nou pe lignit, de 500 MW, la Rovinari. Investitia era evaluata atunci la un miliard de dolari, iar o compania mixta urma sa fie realizata cu China Huadian. Aceasta noua societate ar urma sa exporte energie in Turcia si Austria. „Lucrarile la centrala de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, vor incepe cel tarziu anul viitor si vor dura cinci ani”, declara in luna septembrie Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine.

Pentru termocentrala Mintia sunt prevazute lucrari de reabilitare a unui grup si modernizarea unor instalatii de desulfurare la alte doua. Termocentrala se afla in cadrul Complexului Energetic Hunedoara. In luna august, Daniel Andronache, directorul Complexului Hunedoara, declara in presa locala ca doua companii din China vor sa investeasca 300 de milioane de euro in desulfurarea si retehnologizarea de la Mintia si alte 60 de milioane de euro in minele viabile de huila, banii urmand sa fie rambursati in termen de 20 de ani, cu o dobanda de 2%.

Porci, vaci si cultura

Un alt memorandum adoptat de Executiv prevede aprobarea unor protocoale intre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si AQSIQ – Administratia Generala pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din China, privind exportul de carne de porc din tara noastra in statul asiatic si exportul de bovine destinate reproductiei. In fine, Romania va demara negocieri si pentru infiintarea reciproca a Institutului/Centrului Cultural.

„Cumpararea” Europei, bucata cu bucata

Vizita premierului chinez Li Keqiang face parte dintr-o campanie demarata de oficialii chinezi in 2011, la Budapesta, prin intermediul Summitului de Cooperare China – Europa Centrala si de Est, si continuata anul urmator la Varsovia. In 2011, China a semnat contracte importante: premierul chinez de la acea vreme Wen Jiabao a anuntat ca tara sa va cumpara titluri de stat emise de Ungaria si ca va oferi un imprumut de un miliard de euro prin Banca Chineza de Dezvoltare.

Delegatia chineza se va afla intre 25 si 28 noiembrie in Romania, iar marti, 26 noiembrie, va avea loc la Bucuresti a treia editie a Summitului de Cooperare China-Europa Centrala si de Est, ocazie cu care se vor desfasura si lucrarile Forumului Economic al Oamenilor de Afaceri din China si din Europa Centrala si de Est.
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top