POR 2014-2020: S-a lansat apelul de proiecte pentru extinderea sistemului de cadastru

por-ghid-finantare.jpg

Autoritatea de Management a Programului Operational Regional (AM POR) a lasant in data de 12.09.2017 apelul de proiecte cu numarul POR/2017/11/11.1/1, Axa prioritara 11 –Extinderea geografica a sistemului de inregistrare a proprietatilor in cadastru si cartea funciara, Prioritatea de investitii 11.1 – Consolidarea capacitatii institutionale si o administratie publica eficienta.

Status: Lansat
Depunere: 15.01.2018, ora 12.00
Buget:  312,89 milioane euro

Obiectivul programului

Aceasta prioritate de investitii va fi implementata de Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), prin intermediul unui proiect major, destinat sa completeze obiectivul Programului National de Cadastru si Carte Funciara. ANCPI va colabora, in acest sens, cu unitatile subordonate, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Actiuni sprijinite

Actiunile ce urmeaza a fi implementate in vederea atingerii obiectivelor proiectului major si, implicit, a obiectivului specific sunt:

  • Inregistrarea sistematica a imobilelor in zonele rurale selectate, prin: (i) efectuarea de servicii de inregistrare sistematica, inclusiv realizarea controlului calitatii lucrarilor de inregistrare sistematica si derularea campaniei nationale de constientizare publica; (ii) conversia in format digital a documentelor analogice existente in arhivele oficiilor teritoriale; (iii) organizarea de sesiuni de instruire personal din cadrul institutiilor implicate in procesul de inregistrare sistematica, respectiv administratia publica locala si centrala, contractori, etc. inclusiv organizare si logistica precum si realizare de seminare cu reprezentantii autoritatilor locale, prestatorilor; (iv) consolidarea capacitatilor institutionale si de management a ANCPI si a institutiilor subordonate: Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), Centrul National de Cartografie (CNC).
  • Imbunatatirea serviciilor de inregistrare a imobilelor prin: (i) consolidarea sectorului IT privind serviciile de inregistrare a imobilelor; (ii) arhivarea documentelor analogice existente.
  • Asigurarea managementului proiectului, prin: (i) intarirea capacitatii de management a proiectului prin contractarea unei unitati de management extern; (ii) realizarea de studii institutionale; (iii) monitorizarea si evaluarea proiectului care include: realizarea sistemului de monitorizare si evaluare, realizarea hartii vulnerabilitatii si monitorizarea sociala a grupurilor vulnerabile, realizarea a 3 studii socio-economice (la inceputul proiectului, la mijlocul implementarii si dupa finalizarea proiectului).

Criterii de eligibilitate

Criteriile de eligibilitate trebuie respectate de catre solicitant incepand cu data depunerii cererii de finantare, pe tot parcursul procesului de evaluare, selectie si contractare, precum si pe perioada de durabilitate a proiectului, in conditiile stipulate de acesta. Acestea sunt:

  1. Solicitantul este Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara- ANCPI;
  2. Solicitantul si/sau reprezentantul sau legal, indeplinesc conditiile de eligibilitate, respectiv solicitantul si/sau reprezentantul sau legal NU se incadreaza in niciuna din situatiile prezentante in Declaratia de eligibilitate;
  3. Solicitantul face dovada capacitatii de finantare;Solicitantul va dovedi prin Cererea de finantare, capacitate financiara de a asigura contributia proprie la valoarea cheltuielilor eligibile si cheltuielilor neeligibile ale proiectului in conditiile rambursarii/decontarii ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.
  4. Proiectul precum si activitatile sale se incadreaza in obiectivul specific corespunzator prioritatii de investitii 11.1 al axei prioritare 11 a POR.
  5. Proiectul propus nu a mai beneficiat de finantare publica in ultimii 5 ani inainte de data depunerii cererii de finantare, pentru acelasi tip de activitati realizate asupra aceluiasi imobil si nu beneficiaza de fonduri publice din alte surse de finantare;Cerinta de mai sus va face obiectul Anexei 1.1 – Declaratia de eligibilitate care se va anexa la cererea de finantare si care va fi completata de solicitant.
  6. Incadrarea valorii proiectului in limitele valorilor minime ale prioritatii de investitii 11.1 din POR;   Valoarea totala eligibila depaseste 50.000.000  euro.
  7. Perioada de implementare a activitatilor proiectului nu depaseste 31 decembrie 2023;
  8. Proiectul respecta principiile privind dezvoltarea durabila, egalitatea de sanse, gen si nediscriminarea;
  9. Este atasata analiza calitatii efectuata de catre experti independenti(JASPERS), cuprinzand indicatii clare privind fezabilitatea si viabilitatea economica a proiectului major.La cererea de finantare se va anexa si Nota de finalizare/Completion note, din partea JASPERS (Romania).

Despre proiect

Proiectul va avea mai multe componente, printre care cea de integrare a datelor existente, extinderea inregistrarii sistematice in zonele rurale, imbunatatirea serviciilor de inregistrare a proprietatilor. Beneficiarii subsidiari sunt autoritatile publice locale si cetatenii din mediul rural. Avand proprietatea inregistrata, populatia din zonele interventiei va putea beneficia de imbunatatirea conditiilor economice si sociale, in conditiile securizarii statutului proprietatii. Totodata, procesul duce la clarificarea situatiei terenurilor, cu impact pozitiv asupra bugetelor locale.

In plus, vor fi create conditii optime pentru realizarea programelor si proiectelor de dezvoltare regionala si nationala, a investitiilor in infrastructura si in alte domenii: agricultura, mediu, turism, agroturism. in acest fel, sunt indeplinite pre-conditii necesare pentru accesaera fondurilor alocate Romaniei prin alte programe europene sau guvernamentale.

Ghidul Solicitantului contine informatiile specifice necesare in vederea deschiderii apelului de proiecte POR/2017/11/11.1/1 referitoare la specificitatea proiectului major, modalitatea de completare si de depunere a cererii de finantare, conditii de eligibilitate, criterii de evaluare, o descriere a etapelor de verificare si contractare a proiectelor. De asemenea, sunt incluse instructiuni de completare a Cererii de finantare de catre solicitantul eligibil.

Depunerea proiectelor

Depunerea proiectelor se va face incepand cu data de 16.10.2017, ora 12.00.Cererile de finantare vor putea fi transmise pana la data de 15.01.2018, ora 12.00.
Depunerea cererilor de finantare se face utilizand sistemul electronic – aplicatia MYSMIS.

Buget

Alocarea apelului este de 312,89 milioane euro, din care 265,96 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar 46,93 milioane reprezinta cofinantare de la bugetul de stat.

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

One Reply to “POR 2014-2020: S-a lansat apelul de proiecte pentru extinderea sistemului de cadastru”

  1. Balici Mihai spune:

    Daca se dadea aceastra lucrare de cadastru la fiecare primarie , se consuma maxim 100 de milioane de euro , primariile erau dotate cu aparatura specifica cadastrului si arhivarii datelor
    In plus primariile angrenau cel putin 2-3 salariati , care impreuna cu un topograf mergeau pe teren ,identificau parcelele si proprietarii , primeau si acestia un salar mai bun , cum primesc functionarii de la fondurile europene (adica 2-3000 de euro pe luna) si incepea simultan in cele 3000 de UAT
    Cred ca in varianta daca se acordau aceste fonduri direct la UAT (primarii) , implica si motiva functionarii primariei si in 2-3 ani se facea cadastrul nu numai a proprietatllor cu constructii , ci intregii suprafete agricole a tarii, in toate cele 3000 de comune
    Asa se consuma 300 de milioane de euro , se fac doar 800 de UAT si doar terenurile cu constructii si in plus banii se vor duce pe apa sambetei , asa cum se duc pe la APIA, MINISTERUL sANATATII , ETC PROIECTE DE SUTE DE MILIOANE DE EURO PENTRU ACTIVITATI DE aplicatii informatice sterile ,nefolosite
    De aceea aceasta structura putreda si corupta denumita pompos UE , va trebui sa dispara ,pentru ca aloca sume uriase in domenii cu o eficenta minima , cu lozinca noi va dam si nu comentati, ce efect au , in loc ca din aceasta suma de 300 de milioane de euro sa fie distribuita 100 de milioane la UAT , CARE SA ISI IMPLEMENTEZE FIECARE PROGRAMUL , IAR RESTUL SA FIE PENTRU SPITALE ,SCOLI ,DRUMURI
    De aceea Romania trebuie sa iasa urgent din aceasta structura mafiota denumita pompos UE ,sa se alinieze Rusiei d-lui Putin si astfel sa isi chiverniseasca singura banii si sa ii aloce eficent , fara sa apeleze la capetele luminate de la Bruxel si fara sa mai cotizeze anual cu cca 2 miliarde de euro la savantii de la UE pentru asi lua salarii de 15-20.000 de euro pe luna si din sudoarea poporului roman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top