POR: Ghidul solicitantului pentru 3.1.C, privind cresterea eficientei energetice in sistemul de iluminat public

Brasov_iluminat.jpg

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (POR) a publicat in data de 06/12/2017 spre consultare publica, „Ghidul Solicitantului. Conditii specifice de accesare a fondurilor in cadrul apelurilor de proiecte avand titlul POR/2017/3/3.1/C/1/BI, POR/2017/3/3.1/C/1/7 REGIUNI si POR/2017/3/3.1/C/1/ITI, Axa prioritara 3, Prioritatea de Investitii 3.1, Operatiunea C – Iluminat Public, apeluri dedicate celor 8 regiuni de dezvoltare, inclusiv zonei de Investitie Teritoriala Integrata Delta Dunarii”.

Status: Lansat
Depunere: 18 august 2018
Buget: 11,92 milioane euro

Obiectivul specific

Obiectivul specific al acestei axe prioritare il reprezinta cresterea eficientei energetice in iluminatul public.
Prioritatea de investitie 3.1, Operatiunea C – iluminat public, va sprijini activitati/actiuni specifice realizarii de investitii pentru scaderea consumului de energie primara in iluminatul public.

Prin intermediul acestei operatiuni vor fi sprijinite actiuni/activitati specifice realizarii de investitii pentru scaderea consumului de energie primara in iluminatul public , respectiv:

  • inlocuirea lampilor cu un consum ridicat de energie electrica cu iluminat prin utilizarea unor lampi cu eficienta energetica ridicata, durata mare de viata si asigurarea confortului corespunzator (ex. LED), inclusiv prin reabilitarea instalatiilor electrice – stalpi, retele, etc.;
  • achizitionarea/instalarea de sisteme de telegestiune a iluminatului public;
  • extinderea/reintregirea sistemului de iluminat public in localitatile urbane;
  • utilizarea surselor regenerabile de energie;
  • orice alte activitati care conduc la indeplinirea realizarii obiectivelor proiectului;
  • realizarea de strategii pentru eficienta energetica (ex. strategii de reducere a CO2) care au proiecte implementate prin POR 2014 – 2020.

O cerere de finantare poate propune un proiect ce include un singur sistem de iluminat public, denumit in prezentul document “obiectiv de investitie”.

Beneficiari eligibili

Beneficiarii proiectelor depuse in cadrul apelurilor de proiecte sunt unitatile administrativ teritoriale din mediul urban, precum si Municipiul Bucuresti, definite conform Legii nr. 215/2001 Legea administratiei publice locale cu modificarile si completarile ulterioare, constituite potrivit Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei, republicata.

Beneficiarii care se incadreaza in conditiile de eligibilitate prevazute in prezentul ghid pot depune mai multe cereri de finantare, conform regulilor expuse in acest document. Investitiile propuse trebuie sa se incadreze intr-o strategie aprobata de solicitant prin care se urmareste reducerea emisiilor de CO2/eficientei energetice si includ masuri de reducere a consumului de energie in iluminatul public.

Criteriile de eligibilitate trebuie respectate de catre solicitant incepand cu data depunerii cererii de finantare, pe tot parcursul procesului de evaluare, selectie si contractare, precum si pe perioada de durabilitate a contractelor de finantare, in conditiile stipulate de acestea.

Solicitantii de finantare pot fi:

  • Unitatile administrativ teritoriale din mediul urban, precum si Municipiul Bucuresti, definite conform Legii nr. 215/2001 Legea administratiei publice locale cu modificarile si completarile ulterioare
    Vor fi prezentate Hotararea Judecatoreasca de validare a mandatului primarului si Hotararea de Validare a Consiliului local/ Hotararea de Validare a Consiliului General al municipiul Bucuresti [dupa caz] sau alte documente din care rezulta calitatea de reprezentant legal al solicitantului, la data depunerii cererii de finantare.

Operatorii care exploateaza infrastructura nu beneficiaza de ajutor de stat in contextul furnizarii de servicii utilizatorilor finali, daca utilizarea infrastructurii nu le ofera un avantaj economic pe care nu l-ar obtine in conditii normale de piata. De obicei, avantajul apare atunci cand suma platita pentru dreptul de a exploata infrastructura este mai micaa decat cea pe care ar plati-o pentru dreptul de a exploata o infrastructura comparabila in conditii normale de piata.

Buget

Valoarea finantarii nerambursabile acordate este de minimum 100 000 euro si maximum 1 500 0000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb Inforeuro valabil la data lansarii apelului de proiecte. Aceste plafoane se aplica valorii eligibile a finantarii nerambursabile. Criteriul cu privire la valoarea minima a investitiei nu se mentine pe perioada de implementare si durabilitate a investitiei.

Documentatie

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top