POR: S-a lansat apelul de proiecte de imbunatatire a mediului urban

proiecte-europene.jpg

Proiectele destinate mediului urban pot fi depuse spre finantare prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, in perioada 25 mai, ora 12:0025 noiembrie 2016, ora 12:00. Proiectele se depun in cadrul Axei prioritare 5 – Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitii 5.2 – Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, revitalizarii oraselor, regenerarii si decontaminarii terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului.

„Este al patrulea apel de proiecte lansat in acest an prin POR, cu un buget de 103,85 milioane de euro, care va finanta investitii ce vizeaza reconversia si reutilizarea terenurilor abandonate si transformarea lor in zone de agrement si recreere pentru populatie (parcuri, gradini publice, scuaruri). Apelul are ca scop imbunatatirea conditiilor de viata in orase, iar principalele rezultate asteptate sunt de a creste suprafetele verzi, de a satisface nevoia de agrement si recreere a populatiei urbane si de a reduce nivelul de poluare din orase, dar si imbunatatirea aspectului estetic al oraselor si municipiilor”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dincu cu ocazia lansarii apelului.

Pentru acest apel de proiecte pot solicita finantare unitatile administrativ teritoriale din mediul urban definite conform Legii nr. 215/2001, cu exceptia municipiilor resedinta de judet, si parteneriate intre acestea si o unitate administrativ teritoriala judet cu lider de parteneriat unitate administrativ teritoriala oras sau municipiu.

Depunere

Cererea de finantare se va transmite/depune:
• la sediul Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala;
• intr-un singur exemplar in format tiparit, original, intr-un singur colet sigilat. In coletul anterior mentionat se va include si un CD cu forma scanata a cererii de finantare, inclusiv anexele acesteia, in format PDF.

Imediat ce aplicatia electronica MySMIS va fi operationala, MDRAP va publica un anunt pe site-ul programului www.inforegio.ro, va intrerupe depunerea cererilor de finantare si va introduce noul sistem de depunere.

Versiunea finala a Ghidului Solicitantului – Ghidul Solicitantului – Conditii specifice de accesare a fondurilor in cadrul Apelului de proiecte nr. POR/2016/5/5.2/1 este publicata pe site-ul programului. Ghidul contine date despre specificitatea proiectelor, modalitatea de completare si de depunere a cererii de finantare, conditii de eligibilitate, o descriere a etapelor de verificare, evaluare, selectie, contractare a proiectelor. De asemenea sunt incluse modele ale Cererii de finantare si ale Contractului de finantare. Prevederile sale se vor completa, acolo unde este cazul, cu prevederile Ghidului general al POR 2014-2020, intitulat „Ghidul solicitantului – Conditii generale de accesare a fondurilor in cadrul POR 2014 – 2020”.

Prioritizarea investitiilor
Investitiile in reconversia functionala si reutilizarea unor terenuri si suprafete degradate, vacante sau neutilizate din interiorul oraselor vor fi prioritizate in functie de suprafata de spatiu verde/locuitor. Vor avea prioritate la finantare orasele care inregistreaza valori reduse in ceea ce priveste suprafata spatiilor verzi, evidentiate in Registul local al spatiilor verzi al orasului.

Valoare proiect:
• Valoare minima totala: 100.000 Euro
• Valoarea maxima totala este de 5.000.000 Euro,

Ratele de cofinantare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt:
• Pentru regiunea Bucuresti Ilfov:
o maxim 80% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului reprezinta cofinantarea acordata prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)
o 18% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului provin din bugetul de stat (BS).
• Pentru fiecare din celelalte 7 regiuni de dezvoltare:
o maxim 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului reprezinta rata de cofinantare acordata prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR),
o 13% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului reprezinta rata de cofinantare din bugetul de stat (BS).
Beneficiarii vor asigura din bugetele proprii o cofinantare de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Activitati finantabile:
• demolarea cladirilor situate pe terenurile supuse interventiilor;
• realizarea alei pietonale, piste pentru biciclisti, creare trotuare;
• amenajare spatii verzi (defrisarea vegetatiei existente; modelarea terenului; plantarea/gazonarea suprafetelor, inclusiv plantare arbori);
• crearea de facilitati pentru recreere pe terenurile amenajate (ex. zone speciale amenajate pentru sport, locuri de joaca pentru copii, etc.);
• achizitionarea si montarea elementelor constructive de tipul alei, foisoare, pergole, grilaje, grupuri sanitare, spatii pentru intretinere/vestiare, scene (cu conditia ca suprafata cumulata a acestora sa nu depaseasca 10% din suprafata totala a spatiului verde si numai pe baza unei documentatii de urbanism, conform art. 18 alin.7 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane, cu modificarile si completarile ulterioare);
• instalare Wi-Fi in spatiile publice;
• instalare sisteme de supraveghere video a spatiilor amenajate prin proiect;
• dotare mobilier urban (banci, cosuri de gunoi, toalete ecologice, suport parcare biciclete, imprejmuire etc);
• modernizarea strazilor urbane care conduc in mod direct la terenul supus interventiei (Strazile urbane sunt eligibile in situatii exceptionale, numai in masura in care astfel de investitii sunt necesare pentru facilitarea accesibilitatii la obiectivul de investitii, si in limita de maxim 15% din valoarea a cheltuielilor eligibile finantate prin proiect);
• inlocuirea si/sau racordarea la utilitati publice a terenului obiect al investitiei;
• Realizare sistem de irigatii/sistem de iluminat pentru spatiile amenajate prin proiect.

Indicatori de realizare:
• 117893 metri patrati de spatii deschise create sau reabilitate in zonele urbane
Pentru aprobarea documentului a fost parcursa procedura de consultare publica, in urma careia au fost primite numeroase observatii si comentarii care au fost luate in considerare la finalizarea Ghidului.
Pentru indeplinirea masurilor de informare si publicitate (legate de obligatia de a promova faptul ca proiectele sunt finantate de Uniunea Europeana si Guvernul României, prin Programul Operational Regional), beneficiarii vor aplica Manualul de identitate vizuala POR 2014-2020.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top