„Porc Crescut Romaneste”, un program lansat la initiativa fermierilor romani si a asociatiilor de zootehnisti

porci.jpg

Fermierii romani au lansat initiativa „Porc Crescut Romaneste”, in cadrul unui eveniment la care au participat importanti crescatori de porc, reprezentanti ai autoritatilor (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ANSVSA, AFIR) si asociatiile de profil.

Programul lansat sub denumirea „Porc Crescut Romaneste” este o initiativa a fermierilor romani care isi propune sa redea carnii de porc autohton suprematia pe masa consumatorilor prin informarea acestora asupra calitatii carnii de porc de la noi si implicarea romanilor in sustinerea productiei locale. Fermierii isi propun astfel sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca porcul crescut in Romania este pe cale sa dispara de pe masa romanilor.

Programul national „Porc Crescut Romaneste” este un proiect initiat de cele mai importante asociatii de profil: Cooperativa tara Mea, Federatia Nationala Pro Agro, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suinelor, Asociatia InfoCons, Asociatia AgroInteligenta si Centrul pentru Management Agricol.

„Uniunea Europeana este un exportator net de carne de porc, dar Romania este un importator net – aproximativ 50% din carnea de porc din comertul modern si traditional este importata”, a subliniat Ioan Ladosi, Presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

In anul 2016, un total de 316.960 de tone de carne de porc au fost produse in unitatile autorizate de abatorizare, in timp ce importul a ajuns la 223.752 de tone de carne de porc. „Avem ferme noi, moderne, cu cinci clase peste majoritatea fermelor din UE. Avem aceasta infastructura. Cu toate acestea, efectivul de porcine al Romaniei a scazut cu peste 300.000 de capete in perioada 2009-2016, in timp ce importurile cresc. in ritmul acesta, carnea de porc romanesc va disparea din farfuriile romanilor, afectand grav un sector important al economiei nationale”, a mai declarat Ioan Ladosi.

Totodata, fermierii au subliniat calitatea carnii de porc romanesc ca fiind net superioara celei de import, dar si faptul ca in Romania consumul pe cap de locuitor este de 30-32 kg porc pe an, cu 30% sub consumul mediu al tarilor din UE.

Adrian Balaban, medic veterinar, fermier si membru APCPR, a prezentat principalele avantaje ale carnii de porc romanesc si motivele pentru care consumatorul ar trebui sa cumpere porc romanesc. „in primul rand prospetimea. Lantul de aprovizionare este extrem de scurt si transparent, carnea de porc romanesc ajungand la raft in 24-36 de ore de la ferma. in acelasi timp, gustul si calitatea sunt net superioare carnii din import. Porcii crescuti in Romania sunt hraniti cu cereale romanesti de calitate, iar carnea are un continut optim de grasime intramusculara, care ii da un gust specific porcului romanesc. Consumatorul trebuie implicat, trebuie convins – carnea de porc romanesc este mai buna si mai proaspata”, a spus specialistul.

Prin lansarea acestui program, fermierii solicita in mod imperios infiintarea raftului de carne de porc romanesc, semnalizat distinctiv in retailul modern. De asemenea, fermierii cer consumatorilor sa fie implicati si proactivi in apararea porcului crescut romaneste, cumparand produse autohtone si sesizand autoritatile de supraveghere a pietei neregulile in ceea ce priveste etichetarea gresita a produselor.

Nu in ultimul rand, initiatorii programului au solicitat sprijin din partea autoritatilor competente pentru combaterea etichetarii gresite si a dezinformarii consumatorului.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top