POR:Ghidul solicitantului privind imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala pentru sprijinirea obiectivelor Strategiei Uniunii Europene privind regiunea Dunarii (SUERD)

siguranta-rutiera.jpg

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (POR) a publicat in data de 17 mai 2017 spre consultare publica, „Ghidul Solicitantului. Conditii specifice de accesare a fondurilor in cadrul apelului de proiecte cu titlul POR/2017/6/6.1/SUERD/1, Prioritatea de Investitii 6.1, apel dedicat sprijinirii obiectivelor prevazute de Aria prioritara 1 – Interconectarea regiunii Dunarii a Strategiei Uniunii Europene privind regiunea Dunarii (SUERD)”. Prioritatea de investitie 6.1, sprijina activitati specifice de crestere a gradului de accesibilitate a zonelor rurale si urbane situate in proximitatea retelei TEN-T prin modernizarea drumurilor judetene.

Status: Activ
Depunere: –
Buget: 153,04 milioane Euro

Obiectiv specific

Obiectivul specific al acestei prioritati il reprezinta cresterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale si urbane situate in proximitatea retelei TEN-T prin modernizarea drumurilor judetene. Proiectele finantate prin prezentul apel vor contribui totodata si la implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, in continuare SUERD. SUERD este un mecanism comunitar de cooperare a 14 state UE si non-EU din bazinul Dunarii, destinat dezvoltarii economice si sociale a macro-regiunii dunarene, lansat in 2011.

Aria prioritara SUERD la care vor contribui Investitiile POR prin prezentul apel este :

1.Interconectarea Regiunii Dunarii,
iar domeniul specific de actiune este:
1.b. imbunatatirea mobilitatii si a multimodalitatii – legaturi rutiere, feroviare si aeriene
SUERD are la baza doua documente, o Comunicare a Comisiei Europene 1 si un Plan de Actiuni insotitor2
In Anexa 6.1.b se prezinta un extras din Planul de actiuni aferente Ariei Prioritare 1b aplicabile pentru segmentul rutier.

Investitiile propuse pentru finantare in cadrul acestei axe prioritare/ prioritati de investitii acopera nevoile de dezvoltare cu privire la realizarea conectivitatii la reteaua TEN T de la nivel regional si local in cadrul a patru regiuni de dezvoltare parcurse de fluviul Dunarea de dezvoltare ale Romaniei cu privire la realizarea conectivitatii la reteaua TEN T:

  • Sud Est,
  • Sud Muntenia,
  • Sud Vest,
  • Vest.

Prin intermediul acestei prioritati de investitie vor fi sprijinite principalele tipuri de actiuni:

  • modernizarea si reabilitarea pentru imbunatatirea parametrilor relevanti- cresterea vitezei, sigurantei rutiere, portantei etc. retelei de drumuri judetene (inclusiv poduri si podete, acces la proprietati – aflate in domeniul public ) care asigura conectivitatea, directa (drumuri judetene sau trasee compuse din mai multe drumuri judetene legate direct) sau indirecta (drumuri judetene/trasee legate de retea prin intermediul unui drum national modernizat) cu reteaua TEN-T, construirea unor noi segmente de drum judetean pentru conectarea la autostrazi sau drumuri expres, pentru a contribui la depasirea dificultatilor si blocajelor, inclusiv in materie de mediu si economie, in special in sectiunile transfrontaliere.
  • constructia / modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum judetean ce vor face parte din drumul judetean respectiv, construirea/realizarea de sensuri giratorii si alte elemente pentru cresterea sigurantei circulatiei (parapeti de protectie, limitatoare de viteza – inclusiv marcaje rezonatoare), semnalistica orizontala si verticala, reorganizare de intersectii.
  • construirea/ modernizarea/ reabilitarea de pasaje/noduri rutiere (construirea doar pentru asigurarea conectivitatii directe la autostrazi TEN-T a drumurilor judetene) si construirea pasarelelor pietonale.

Solicitanti eligibili

Sunt eligibile numai proiectele implementate in judetele riverane Dunarii. Proiectele localizate in teritoriul acoperit de ITI Delta Dunarii nu se incadreaza in acest apel de proiecte.

Pentru acest apel de proiecte pot solicita finantare fiecare din cele 12 unitati administrativ-teritoriale judet (definite conform Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) mentionate in sectiunea 1.1 a prezentului document si parteneriate intre fiecare din UAT Judet cu UAT municipii/orase/comune din acel judet, aflate pe traseul drumului judetetean ce face obiectul proiectului, asa cum sunt definite in conformitate cu prevederile sectiunii 2.7. la prezentul ghid.

Buget

Alocarea prezentelor apeluri de proiecte este de 153,04 milioane Euro, din care 132,74 milioane Euro din FEDR si 20,30 milioane Euro finantare de la bugetul de stat. mentiunea ca este inclusa rezerva de performanta.

Proiectele din cadrul acestui apel de proiecte sunt finantate cu conditia incadrarii in valorile minime si maxime de mai jos:

  • Valoare minima eligibila: 1.000.000 Euro
  • Valoarea maxima eligibila este de 30 milioane Euro, cu exceptia proiectelor care se realizeaza in parteneriat intre mai multe unitati administrative (judete), caz in care valoarea maxima eligibila este de 40 milioane Euro.

Documentatie

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top