POSCCE: Informare privind inceperea lucrarilor

nota2.jpg

AM POSCCE a publicat o informare privind „inceperea lucrarilor”:

„Ajutorul pentru investitii poate fi acordat in cadrul schemei numai dupa ce beneficiarul a semnat contractul de finantare cu Autoritatea de Management / Organismul Intermediar.

Cheltuielile din cadrul proiectului pot fi efectuate efectuate numai dupa:

  • emiterea acordului de principiu de declarare a eligibilitatii pentru operatiunile 2.3.2., 2.3.3., 4.1.a., 4.1.c., 4.2.

sau

  • semnarea contractului de finantare pentru operatiunile 1.1.1.a, 3.3.1. si 3.3.2.

In cazul in care inceperea lucrarilor are loc inainte de aceste momente (indiferent daca este vorba de cheltuieli eligibile sau neeligibile), intregul proiect nu va mai fi eligibil pentru a primi finantare.

Se considera ca activitatile premergatoare proiectului de investitii cum ar fi cele strict in vederea selectiei furnizorilor ca simple cereri de oferta, analize de piata etc, care nu implica o obligatie a solicitantului de a incheia contractul si nu reprezinta o comanda ferma, nu reprezinta „inceperea lucrarilor” si nu constituie motiv de excludere a proiectului de la finantare. Orice alt document incheiat cu furnizorii, fata de cele mentionate anterior, necesita obligativitatea includerii unei clauze suspensive. Aceasta clauza va contine in mod expres mentiunea: ” …. contractul cu furnizorul va intra in vigoare si isi va produce efecte numai dupa semnarea contractului de finantare … „.

In sensul celor precizate mai sus, desfasurarea unor activitati cum sunt cele prevazute in Anexa Norme Interne de Achizitii, parte din Contractul de Finantare, si care includ printre altele, publicarea anuntului de intentie intr-un ziar local/national, elaborarea si trimiterea invitatiei de participare la cel putin 3 potentiali ofertanti, punerea la dispozitie a documentatiei de atribuire, primirea si inregistrarea ofertelor, deschiderea ofertelor, evaluarea ofertelor, elaborarea procesului-verbal de evaluare a ofertelor si de adjudecare a ofertei castigatoare, comunicarea rezultatului procedurii catre ofertanti, nu reprezinta „inceperea lucrarilor” conform dispozitiilor Regulamentul (CE) nr.1628/2006, cu conditia ca anuntul de intentie si caietul de sarcini sa contina clar prevederea: „contractul cu ofertantul castigator se va incheia numai daca se va semna contractul de finantare a proiectului (denumirea proiectului) cu Autoritatea de Management / Organismul Intermediar, iar prima comanda ferma de echipamente va avea loc numai dupa semnarea aceluiasi contract de finantare.

Citeste aici intreaga informare

Sursa: AM POSCCE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *