POSDRU: Apel de proiecte pentru prevenirea si combaterea violentei in familie si a traficului de persoane

Femeie_violenta_cancer.jpg

Femeie_violenta_cancerMinisterul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), supune consultarii publice documentele necesare pentru lansarea unui apel de proiecte prin care sa fie prevenita si combatuta violenta in familie si traficul de persoane.

Acest apel de proiecte va fi un nou exemplu ca fondurile europene alocate Romaniei prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane pot fi folosite spre binele intregii societati, cu impact semnificativ pentru imbunatatirea vietii romanilor. Prevenirea si combaterea violentei in familie este o prioritate in promovarea modelelor relationale bazate pe egalitatea de gen. La fel, societatea romaneasca are nevoie de solutii si mecanisme eficiente pentru a combate traficul de persoane„, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Violenta in familie se manifesta prin controlarea si izolarea victimelor, acestora fiindu-le greu sa accepte necesitatea raportarii faptelor catre autoritati, sau, atunci cand o fac, victimele sunt adesea supuse unor presiuni puternice din partea autorului violentelor, a rudelor sau a altor persoane pentru a renunta la plangere. Implementarea Strategiei nationale pentru prevenirea si combaterea si fenomenului violentei in familie pentru perioada 2013-2017, aprobata prin HG nr. 1.156/2012, necesita crearea unor mecanisme adecvate de informare, identificare, raportare si asigurare a unui sprijin adecvat victimelor violentei domestice.

In privinta traficului de persoane, actualitatea economica si sociala pe parcursul ultimilor ani si criza economica ce a afectat statele europene au determinat cresterea vulnerabilitatii anumitor grupuri sociale si o crestere a numarului de persoane traficate. Reactia sociala la aceasta infractiune a intervenit atat pe linia prevenirii acestei infractiuni si a infaptuirii justitiei, cat si pentru reintegrarea si asistarea adecvata a victimelor, conform Strategiei nationale impotriva traficului de persoane pentru perioada 2012-2016, aprobata prin HG nr. 1.142/2012.

In cadrul cererii de propuneri de proiecte, grupul tinta eligibil cuprinde:

• Victime ale traficului de persoane;
• Alte grupuri vulnerabile, inclusiv victime ale violentei domestice;
• Personalul autoritatilor publice locale si centrale, inclusiv conducerea acestora;
• Experti din cadrul structurilor publice care au responsabilitati in prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane si/sau interactioneaza cu victime ale violentei domestice, respectiv ale traficului de persoane;
• Voluntari implicati in activitati de sprijin destinate grupurilor vulnerabile.

Dovada apartenentei la grupul tinta se va putea face inclusiv prin declaratia pe proprie raspundere a persoanei vizate.

Ministerul Fondurilor Europene asteapta propuneri si sugestii pe marginea documentului Ghidului Solicitantului Conditii Specifice – DMI 6.3. – „Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii” pana la data de 25 iulie 2014, ora 12.00, la urmatoarea adresa de e-mail: [email protected].

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top