POSDRU: Evaluarile „pe banda rulanta” ridica semne de intrebare

evaluare_proiecte.jpg

evaluare_proiecteAutoritatea de Management POSDRU a publicat in ultima saptamana evaluarile pentru nu mai putin de 9 cereri de propuneri de proiecte. Miza este imensa: sute de milioane de lei sunt alocati in cadrul acestor apeluri, iar beneficiarii sunt de ordinul sutelor.

Volumul de munca necesar pentru procesarea si evaluarea proiectelor este la randul sau urias, iar cititorii Finantare.ro ne-au semnalat deja cateva situatii care ar conduce la alocarea gresita a unor sume de ordinul milioanelor de euro.

Concret, in baza evaluarilor, ar putea primi finantare si beneficiari care nu sunt eligibili.

Unul dintre acestia ar fi Blocul National Sindical (BNS). Acesta a primit „unda verde” pentru urmatoarele proiecte:

  • in cadrul CPP 144, proiectul „Alaturi de cariera ta” – finantare nerambursabila in valoare de 4.226.293 lei;
  • in cadrul CPP 161, proiectul „Primii pasi in cariera. Practica, orientare si consiliere profesionala pentru studenti” – finantare nerambursabila in valoare de 2.092.097,81 lei;
  • in cadrul CPP 161, proiectul „Investim in tineri!” – finantare nerambursabila in valoare de 2.117.479,81 lei.

Pe de alta parte, Blocul National Sindical apare pe lista proiectelor rezilitate de AM POSDRU in luna ianuarie 2014, cu doua proiecte: „Media pentru o agenda sociala europeana”, respectiv „Sprijinirea modelelor de organizare a muncii conforme cu normele de sanatate si securitate la locul de munca”, care insumat ar fi primit o finantare nerambursabila de peste 34 de milioane de lei.

„Reglementarile spun ca, in cazul in care unei organizatii i se reziliaza un proiect finantat din FSE, acea organizatie nu mai poate fi beneficiar al altei finantari”, ne-a declarat un fost evaluator POSDRU, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Acesta citeaza Ghidul conditii generale POSDRU, actualizat in 2013, care stipuleaza in Sectiunea 3.1.1 Eligibilitatea solicitantilor si a partenerilor: „Solicitantului NU i se poate acorda finantarea nerambursabila solicitata daca (…) solicitantul sau partenerii se afla pe lista beneficiarilor exclusi de la finantare in urma rezilierii contractelor de finantare din culpa beneficiarului sau a membrilor parteneriatului sau refuza sa semneze contractul de finantare sau se afla in situatia de conflict de interese”.

Radu Onofrei, presedintele Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), spune ca o evaluare tehnica pozitiva nu inseamna obligatoriu ca proiectul va primi finantare. „Proiectul poate sa fie aprobat, dar pana sa ajunga la faza de contractare se fac si alte verificari, de exemplu daca solicitantul are datorii la stat sau daca exista alte situatii care pot duce la pierderea finantarii. Sunt convins ca cei de la contractare (AM POSDRU) se vor uita si pe listele de proiecte reziliate din trecut”, a declarat presedintele ACRAFE.

Finantare.ro a semnalat aceasta situatie si la AM POSDRU si vom face public raspunsul acesteia, imediat ce il vom primi.

Cunoasteti si alte situatii asemanatoare? Semnalati-le la sectiunea de comentarii!

2 thoughts on “POSDRU: Evaluarile „pe banda rulanta” ridica semne de intrebare”

  1. Tiberiu Dorin spune:

    Acelasi lucru se aplica si pt Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (apare pe lista proiectelor reziliate si cu 2 proiecte aprobate in cadrul CPP 144); Universitatea Babes Bolyai (proiecte aprobate pe 1.5, 2.1 etc); ANOFM cu proiecte aprobate pe 4.1 si 4.2; Universitatea Tibiscus Timisoara cu proiect aprobat pe CPP 161. Cred ca prevederile Ghidului ar trebui sa fie mai putin stricte si generale si sa se prevada exact pt ce motive de reziliere un solicitant nu mai poate accesa alte finantari.

  2. Teodora Gheorghevici spune:

    Nu este normala nici aprobarea in cadrul unui apel, a unor proiecte ale aceleiasi organizatii, cu acelasi buget! Cum este posibil ca doua proiecte sa aiba acelasi buget? Doar daca activitatile sunt identice pana la amanunt, achizitiile sunt unele si aceleasi si daca indicatorii sunt identici pentru ambele proiecte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.