Poveste cu fonduri structurale

In iarna anului trecut (2011) a fost lansat un call pentru mediul privat care finanta dezvoltarea de sisteme de comert electronic si sisteme de solutii electronice pentru afaceri. Termenul limita de depunere a fost 05.01.2012. De fapt nu a fost chiar un termen limita ci deschiderea inscrierii online, dar cum procedura prevedea evaluarea in ordinea inscrierii am facut efortul de a inscrie proiectul in prima zi, chiar in prima ora.

Pe parcursul anului am revenit cu telefoane la biroul de informatii al programului pentru a vedea care este stadiul evaluarii proiectelor.

Raspunsurile au fost in modul urmator:

Undeva prin februarie – martie 2012

Raspuns:

– Inca nu am inceput procedura de evaluare – mai avem inca de evaluat proiecte de la celelalte apeluri. Sunt foarte multe proiecte si nu facem fata.

Eu:

– Atunci mai angajati oameni (nu stiu ce am gandit atunci… era perioada in care se faceau/sau se incercau sa se faca diponibilizari din aparatul public, taieri de salarii… greve)

Raspuns:

– Nu putem, pentru pentru ca:

1. Pentru a angaja o persoana trebuie sa dam afara 7, iar noi suntem 6 de toti… (ironic) faceti o scrisoare catre sediul din Piata Victoriei (recunosc ca nu am prins gluma decat dupa ce am incheiat convorbirea)

2. Chiar daca am avea cadrul legal sa angajam, nu cred ca vine nimeni pe un salariu de 800 lei (in Bucuresti).

3. Si in ultimul rand, sa presupunem ca vine cineva sa se angajeze …. va dati seama ca pentru venitul acesta este o persoana care nu are pregatirea necesara si care considera ca pentru cariera lui este un bun inceput. Astfel va trebui sa facem calificare cu el/ea la locul de munca… ceea ce va manca din timpul nostru, mai bine fac singur decat sa ma incurce cineva si sa trebuiasca sa fac si munca altuia. In alta ordine de idei e posibil sa vina cineva, dar cu alte scopuri…..

– Atunci externalizati serviciile de evaluare… zic eu…

Raspuns:

– Pai cred ca asta o sa fie si solutia… sunt peste 2000 de proiecte depuse pe operatiunea dumneavoastra pe care trebuie sa le tratam in mod egal …

(nu am mai intrebat cand preconizeaza ca va incepe evaluarea – practic nu avea nici un rost…..nici macar decizia de externalizare a evaluarii nu era luata – desi bani de asistenta tehnica erau… )

Prin mai – iunie – inainte de alegerile locale:

Eu – aceeasi intrebare:

– Care este stadiul evaluarii?

Raspuns:

– S-a luat decizia de a externaliza serviciul de evaluare, lucram la precedura de atribuire a contractului de servicii. Nu va putem oferi nici o data certa pana nu se va atribui contractul.

Eu:

– Multumesc, deci (fara deci) – inca nu a inceput procesul de evaluare si nu stiti nici macar cand o sa inceapa (logic).

Aflu apoi, „de pe surse”, ca ministeru’ (MCSI-ul) anulase/amanase procesul de desfasurare a licitatiei pana dupa alegeri doar cu cateva zile inainte de desfasurarea propriu zisa a licitatiei).

Dupa alegeri, iulie – august – perioade de liniste – VACANTA, REFERENDUM… de astea

IERI – 4 octombrie 2012

EU:

– Buna ziua, ma numesc ICSU de la ….. intrebare referitoare la stadiul proiectelor depuse ….. acu’ mult timp.

Raspuns:

Suntem in procesul de atribuire a contractului de evaluare a proiectelor.

„in gandul meu …. eeeee!!!!. in sfarsit „sa castige Steaua” – era un pas important in procesul de absobtie a fondurilor europene 🙂

Eu:

– Bun asa, pai stiti, in documentatia de atribuire cred ca ati specificat o durata de prestare a serviciilor de evaluare si imi puteti spune cam cat o sa mai dureze….

– Momentan suntem la stadiul de evaluare a ofertelor, inca nu am anuntat castigatorul, speram ca dupa desemnarea acestuia, sa nu apara contestatii.

„In gandul meu…… vreti sa spuneti adjudecator nu castigator (precum Vulpescu)

– Puteti sa-mi spuneti totusi care este durata de prestare servicii de evaluare pe care ati specificat-o in documentatia de atribuire, o pot afla dar….?

– 1 an.

„In gandul meu diavolul tazmanian isi facea prezenta.”

– Bine, bine … zic, dar nu puteati trece o perioada mai scurta de timp? Inteleg ca sunt peste 2000 de proiecte… dar aveati ocazia de a termina mai repede procesul acesta de evaluare…  puteati cere, foarte simplu, in documentatie o perioada mai scurta si o capacitate tehnica a furnizorului mai mare – mai multi experti evaluatori  din partea furnizorului…..

– Asa a fost facuta documentatia…..

– Multumesc frumos, o zi buna.

Concluzie … a trecut un an (inca nu, dar sigur va trece). Domeniul apelului de proiecte este unul foarte sensibil la schimbare. Specificatiiile trecute in proiecte, achizitiile de echipamente, sistemele de comert electronic, e-learning si toate celelalte, marea lor majoritate pot fi depasite… ca preturi sigur sunt deja… Potentialii beneficiari se vor gandi de vreo doua – trei ori sa incheie contractul in cazul in care vor fi desemnati castigatori…. e foarte posibil sa-si fi implementat proiectul pe cont propriu sau sa fi renuntat de tot la idee…..sau sa fi dat faliment – ce vreti asta este competitivitatea…….

O zi buna va doresc…. Absorbtie usoara 🙂

P.S. A castigat steaua aseara … cu noroc.

Axa prioritara 3: Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public

Domeniul major de interventie 3.3. Dezvoltarea e-economiei

Operatiunea 2: Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii electronice pentru afaceri

Liviu Dinu

Liviu Dinu

Licentiat in Managementul Firmei, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Iasi, promotia 2005. Master in Managementul Proiectelor, Scoala Postuniversitara ELITEC. In 2004 m-am angajat la o companie mare din Iasi, departamentul finantari. Acest departament a devenit apoi o firma de consultanta. De-a lungul timpului am trecut prin toate fazele de realizare a unui proiect vanzare – contractare – idee – scriere si realizare propunere de finantare – implementare – finalizare/ raportare a diferitelor tipuri de proiecte cu diverse surse de finantare. In momentul de fata ma lupt tot cu birocratia creata de diferitele AM – uri, OI – uri, si alte agentii locale si guvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top