Precizari MDRT privind presuspendarea platilor pentru cinci din cele sase axe ale POR

nota12.jpg

Presuspendare POR pentru nereguli din perioada 2009-2011

Programul Operational Regional (POR) urmeaza sa intre in perioada de presuspendare pentru cinci din cele sase axe: Axa 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor,  Axa 3 – Imbunatatirea infrastructurii sociale, Axa 4 – Sprijinirea mediului de afaceri, Axa 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Axa 6 – Asistenta tehnica, conform notificarii Comisiei Europeane.

Aceasta inseamna ca, pentru o perioada de maxim doua luni, Comisia Europeana nu va efectua plati in contul cererilor de rambursare verificate de autoritatea de management din cadrul MDRT. Vor fi blocate, asadar, decontari de cheltuieli in relatia cu Comisia in valoare de aproxomativ 200 de milioane de euro. Decizia nu va afecta, insa, pentru moment, beneficiarii.

Masura a fost adoptata de Comisia Europeana ca urmare a unei misiuni de audit derulate la nivelul POR in perioada februarie-mai 2012. Ca urmare a acestei misiuni de audit au fost verificate achizitiile publice desfasurate de beneficiari in perioada 1 ianuarie – 31 decembie 2011 pentru un esantion de cereri de rambursare in valoare de 90 mil. Euro (139 cereri de rambursare) reprezentand 30,28 % din totalul cheltuielilor decontate cu Comisia Europeana.

Rezultatul acestei misiuni de audit a evidentiat faptul ca, in cursul anului 2011, achizitiile publice desfasurate de beneficiari nu s-au derulat in conformitate cu legislatia in vigoare. Este regretabil faptul ca, desi era posibil, nu au fost adoptate in cursul anului 2011 masurile care erau necesare pentru a evita actuala notificare de presuspendare.

Situatia cu care ne confruntam, de presuspendare a platilor pentru cinci din cele sase axe ale Programului Operational Regional, putea fi evitata daca vechea conducere a ministerului ar fi fost preocupata de consolidarea sistemului de management si control al programului. Subliniez acest lucru pentru ca, in fond, masurile solicitate de Comisia Europeana vin sa corecteze nereguli din perioada 2009-2011„, precizeaza Eduard Hellvig, ministrul dezvoltarii regionale si turismului.

Pentru a inlatura deficientele in sistemul de management si control a POR actuala conducere a ministerului  a adoptat, incepand din aceasta vara  o serie de masuri. O parte dintre masurile solicitate in notificarea trimisa de Comisia Europeana au fost deja aplicate, incepand cu data de 1 august 2012, la nivelul Programului Operational Regional sau sunt in curs de implementare.

Este vorba de urmatoarele cerinte si masuri:

  • Cerinta: Separarea atributiilor de verificare a achizitiilor publice de restul atributiilor de verificare a cererilor de rambursare depuse de beneficiari
  • Masura aplicata: cerinta a fost deja indeplinita, la nivelul MDRT, prin infiintarea Serviciului Verificare Achizitii Publice si Conflict de Interese POR, separat de Serviciul Autorizare. 
  • Cerinta: veificarea achizitiilor publice derulate de beneficiari chiar inainte de verificarea cererilor de rambursare
  • Masura aplicata: cerinta a fost deja indeplinita prin infiintarea, la nivelul Organisemlor Intermediare, a unitatilor de verificare a achizitiilor publice derulate de beneficiari, care functioneaza cu cate 4 angajati in cele 8 regiuni.
  • Cerinta:  evaluarea performantei Organismelor Intermediare, pentru o perioada de trei luni, incepand cu 1 august 2012
  • Masura aplicata: cerinta este in curs de implementare. in prezent sunt evaluate activitatile desfasurate de OI-uri, in functie de performanta acestora in verificarea achizitiilor publice; in functie de rezultatele evaluarilor se pot aplica sanctiuni organismelor, pana la retragerea dreptului de verificare a achizitiilor publice.
  • Totodata, MDRT a demarat elaborarea unei noi liste pentru verificarea conflictului de interese concomitent cu  elaborarea unei noi proceduri de control a conflictului de interese ce urmeaza a fi pusa in aplicare prin intermediul Organismelor Intermediare.

Rezultatele acestor masuri adoptate de conducerea actuala a MDRT ar trebui sa conduca la consolidarea sistemului de management si control al POR si, pe viitor, la evitarea unor eventuale masuri de suspendare, ca decizie extrema aplicata de CE.

In prezent, la nivelul POR se deruleaza o misiune pentru auditul de sistem al programului, care ar trebui sa evidentieze ca masurile adoptate sunt eficiente, cu toate ca exista perspectiva mentinerii unor nereguli in cadrul programului, generate de procedurile de achizitii publice desfasurate in trecut de beneficiari.

Conducerea ministerului regreta situatia existenta si faptul ca vechea conducere a ministerului nu a fost preocupata de consolidarea sistemului de management si control a POR si asigura beneficiarii, pentru moment, ca nu vor fi afectati de masurile de presuspendare stabilite de CE.

Sursa: MDRT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top