Prefectura judetului Maramures a solicitat fonduri Ministerului Economiei pentru eclogizarea siturilor din minerit

palatul-administrativ-baia-mare.jpg

Prefectura judetului Maramures a solicitat Ministerului Economiei alocarea de fonduri Companiei Nationale Miniere a Metalelor Pretioase si Neferoase – Remin Baia Mare pentru continuarea operatiunilor de ecologizare siturilor din minerit.

Conform unui raport public trimis spre informare Ministerului Economiei si filialei locale Conversmin SA Baia Mare, firma specializata in efectuarea lucrarilor de ecologizare, fondurile sunt necesare pentru sustinerea a sapte situri miniere inchise in anul 2007.

“Consider ca finantarea acestor proiecte reprezinta un pas important in mentinerea un mediu curat, lipsit de orice urma a unei posibile poluari care s-ar putea produce in timp”, a declarat luni, pentru AGERPRES, prefectul judetului Maramures, Sebastian Luput.

In planul de sustinere privind continuarea ecologizarea siturilor miniere, Prefectura Maramures a solicitat Ministerului Economiei fonduri pentru terminarea lucrarilor pe iazul de depozitare a minereurilor situat la marginea localitatii Tautii de Sus, a activitatilor de continuare a conservarii in cadrul Companiei Nationale Miniere a Metalelor Pretioase si Neferoase – Remin Baia Mare, ptecum si fonduri pentru asigurarea functionarii statiilor de epurarea a apei de mina, retehnologizare acestora dupa un program bine stabilit.

De asemenea, Prefectura Maramures considera ca Remin Baia Mare are obligativitatea sa intocmeasca, in urmatoarea perioada de timp, documentatiile tehnice pentru Mina Baiut – iazul de avarie Bloaja, Mina Valea Rosie – iazul Sasar, cât si pentru lucrarile de remediere si receptiile finale pentru aceleasi obiective.

Conform aceluiasi raport, Remin a intocmit deja documentatiile tehnice si a avansat valoarea lucrarilor pentru iazul de decantare a minereurilor asezat la marginea localitatii Bozânta Mica, fosta exploatare miniera Herja din Muntii Gutâi si Flotatia Centrala de Prelucrare a minereurilor din municipiul Baia Mare, insa Ministerul Economiei si Conversmin n-au identificat deocamdata fondurile necesare acestor lucrari de conservare si ecologizare.

Activitatile de extragere si prelucrare a minereurilor neferoase efectuate de Remin pe teritoriul judetelor Maramures, Satu Mare, Suceava si Salaj au fost sistate in anul 2007, odata cu inghetarea subventiei acordate de stat acestui domeniu. La câtiva ani dupa oprirea activitatilor la Remin au fost inchise combinatul metalurgic Pheonix, ulterior redenumit Cuprom in urma privatizarii, si Uzina Romplumb Baia Mare. Totodata, intreaga industrie conexa din municipiul Baia Mare care asigura intretinerea echipamentelor si parte de service pentru utilajele miniere a fost fie inchisa, fie privatizata, activând o perioada de timp in alte domenii industriale.

Sursa: administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top