Presedintele CJ Suceava cere Guvernului anularea sesiunii de depunere a cererilor de finantare pe Masura 7.2 si reluarea procedurilor

DSC_0089.jpg

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Ioan Catalin Nechifor, a cerut Guvernului Ciolos anularea sesiunii de depunere a cererilor de finantare pe Masura 7.2 – Infrastructura rurala si reluarea procedurilor. Nechifor a declarat ca, dupa ce foarte multi primari din judet i s-au „plans” ca Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a schimbat modelul cererii de finantare marti seara, in conditiile in care sesiunea de depunere, ce includea numeroase documente scanate, a inceput miercuri la ora 9,00 si s-a incheiat dupa o ora si jumatate, a solicitat anularea sesiunii.

Potrivit presedintelui CJ Suceava, pentru acest subprogram al PNDR, sunt alocate 125 de milioane de euro pentru zona nemontana si 35 de milioane de euro pentru zona montana, pentru proiecte vizand infrastructura de drumuri, apa si canalizare, iar foarte multi primari suceveni s-au pregatit din timp pentru a depune cererile de finantare.

El a spus ca AFIR a schimbat vineri, 20 mai, ghidul de finantare, „iar fata de varianta initiala acesta a suferit modificari semnificative”. „Mai grav”, in opinia lui Nechifor, este faptul ca marti seara la ora 19,18 a fost modificat modelul cererii de finantare ce include 15 pagini. Nechifor a aratat ca la ora respectiva primarii suceveni erau preocupati sa gestioneze situatia privind Codul Portocaliu de ploi si nu sa urmareasca daca AFIR modifica o cerere de finantare.

”Guvernul Romaniei si Ministerul Agriculturii au jucat alba-neagra cu multi primari din judet care s-au pregatit foarte mult pentru aceasta sesiune de depunere de cereri de finantare”, a spus Nechifor.

Reprezentantul CJ considera ca localitati din judetul Suceava au pierdut in acest fel finantari europene de 30-40 de milioane de euro, in conditiile in care aveau sanse sa castige finantarea. ”Nu vreau sa banui ca sunt si alte interese. (…) Nu se poate ca seara, ca hotul, sa modifici cererea de finantare care are 15 pagini. Sunt foarte dezamagit, la fel ca primarii din judetul Suceava”, a spus Nechifor. Totodata, el a afirmat ca actualul guvern nu a transmis, in judet, nici pana in prezent ajutoarele alimentare din partea UE ce trebuiau distribuite pana la sfarsitul anului trecut si ca nu a platit subventiile din agricultura fermierilor.

Prin submasura 7.2 ”Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica” valoarea sprijinului nerambursabil este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele aplicate de autoritatile publice locale si ONG-uri care sunt negeneratoare de venit. Acestea pot fi de maximum un milion de euro pe comuna, pentru investitii care vizeaza un singur tip de sprijin, infrastructura de drumuri, apa sau apa uzata, de maxim 2,5 milioane de euro/comuna pentru investitii ce vizeaza infiintarea infrastructurii de apa si apa uzata si 1,5 milioane de euro pentru extinderea acestei infrastructuri, de 500.000 euro, pentru proiectele de infrastructura educationala sau sociala si de maxim 4 milioane de euro pentru proiectele colective, ce vizeaza mai multe comune, fara a depasi valoarea maxima pe comuna si tip de sprijin.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top