Prietenii Coeziunii – declaratii comune privind Cadrul Financiar Multianual 2014-2020

decizie.jpg

Prim-ministrii si reprezentantii „Prietenilor Coeziunii” (Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania) s-au reunit la Bratislava, in data de 5 octombrie 2012, pentru a discuta aspecte de interes comun privind CFM 2014-2020. Prim-ministrii si reprezentantii au salutat prezenta Presedintelui Parlamentului European si a Presedintelui Comisiei Europene.

Amintim

DECLARATIA COMUNA a prim-ministrilor si reprezentantilor „Prietenilor Coeziunii”, adoptata in data de 1 iunie 2012, la Bucuresti;

CONCLUZIILE CONSILIULUI EUROPEAN din 28-29 iunie 2012 care prevad ca „in viitorul cadru financiar multianual, cheltuielile ar trebui sa fie mobilizate in sprijinul cresterii, al ocuparii fortei de munca, al competitivitatii si al convergentei, in conformitate cu Strategia Europa 2020” si ca „politica de coeziune reformata ofera o ocazie de a investi in vederea iesirii din criza, intrucat reprezinta un instrument major pentru investitii, crestere economica si crearea de locuri de munca la nivelul UE, precum si pentru reforme structurale la nivel national„.

Declaram

Uniunea Europeana se confrunta cu o criza fara precedent si trebuie sa mobilizeze toate instrumentele disponibile in vederea stabilizarii economiei, in paralel cu restaurarea conditiilor necesare pentru o crestere durabila si crearea de locuri de munca. Bugetul european, si politica de coeziune in special, ar trebui sa joace un rol esential in acest sens.

Politica de coeziune ramane, pentru tarile noastre, un instrument cheie pentru investitii. Mai mult, ea aduce beneficii intregii Uniuni prin consolidarea pietei unice si cresterea gradului de convergenta economica, precum si prin canalizarea investitiilor spre domenii cu potential de crestere si prin sprijinirea reformelor structurale din statele membre.

O scadere a finantarii politicii de coeziune – peste nivelul actualei propuneri a Comisiei – nu ar corespunde ambitiilor reiterate in cadrul succesivelor concluzii ale Consiliului European si nici obiectivelor Tratatului si ale Strategiei Europa 2020.

Sprijinim o mai buna calitate a cheltuirii banilor si salutam masurile deja luate in cadrul negocierilor. Acest lucru creeaza cadrul optim pentru o utilizare eficienta a politicii de coeziune, incepand cu 2014. In acelasi timp, trebuie sa evitam cresterea sarcinilor administrative.

Sustinem urmatoarele:

Nivelul general al resurselor alocate politicii de coeziune trebuie sa fie in concordanta cu propunerea Comisiei, in vederea indeplinirii obiectivelor noastre comune. Orice reducere suplimentara fata de propunerea Comisiei trebuie evitata.

Finantarea in cadrul politicii de coeziune trebuie sa se concentreze, in continuare, pe regiunile si statele membre cel mai slab dezvoltate, recunoscand in acelasi timp necesitatea sprijinirii regiunilor ce nu se mai incadreaza in obiectivul convergenta si a celor aflate in etapa de „phasing-out” in vederea atingerii unui nivel crescut de dezvoltare.

Nivelul ratelor de co-finantare trebuie mentinut sau chiar crescut in cazul in care un stat membru se confrunta cu dificultati economice severe. De asemenea, trebuie respectate – si extinse la toate fondurile aferente Cadrului Strategic Comun – prevederile actuale privind eligibilitatea TVA-ului nerecuperabil. Ratele actuale de pre-finantare trebuie de asemenea mentinute.

Dezvoltarea rurala trebuie sa ramana o politica europeana puternica, atat ca parte integranta a Cadrului Strategic Comun, cat si a Strategiei Europa 2020.

Trebuie sa ne asiguram ca toate programele si instrumentele vor fi operationale din prima zi a noului Cadrul Financiar Multianual. Un acord ferm este important si din punct de vedere al ambitiilor noastre privind o mai buna calitate a cheltuirii banilor.

Prin urmare, liderii si institutiile europene trebuie sa depuna toate eforturile necesare in vederea incheierii negocierilor pana la sfarsitul anului 2012, pentru a-si demonstra capacitatea de a aborda in mod corect provocarile actuale si viitoare, precum si de a gasi solutii in beneficiul cetatenilor.

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top