Prima Casa: Avansul ramane de 5% indiferent de vechimea locuintei, ar putea fi diferentiata dobanda

prima-casa.jpg

Avansul din programul guvernamental de creditare „Prima Casa” va ramane 5% si in anii viitori, indiferent de vechimea locuintei cumparate pe credit. Statul va scadea insa pana la 40% garantia suportata de el pentru achizitionarea de locuinte mai vechi de cinci ani. Garantia va ramane la 50% pentru cele mai noi de cinci ani.

„Propunem garantie mai mica pentru locuintele vechi. Avansul va ramane la 5%”, a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu. Pe de alta parte, dobanzile ar putea fi diferentiate, in sensul scaderii lor pentru creditele acordate pentru cumpararea de locuinte mai noi de cinci ani.

„In momentul in care garantia statului este mai mica, ar putea fi o influenta asupra pretului. (…) Dar bancile ar putea reduce marja pentru locuintele noi”, a explicat Dragu.

Potrivit acesteia, avansul va ramane la 5%. In prezent, dobanda maxima pe care bancile o pot percepe pentru creditele Prima Casa este formata din ROBOR la trei luni, plus o marja fixa de 2 puncte procentuale.

Ministrul confirma astfel relatarile presei, care a anuntat ca, in urmatorii cinci ani, programul Prima Casa va fi modificat astfel incat procentul de garantare de catre stat va fi mentinut la 50% doar pentru creditele contractate pentru imobile cu destinatia de locuinta mai noi de 5 ani sau consolidate in ultimii 5 ani, urmand sa scada la 40% pentru creditele care nu indeplinesc aceste conditii.

In primii doi ani din perioada 2017-20121 plafonul anual de garantare pus la dispozitia bancilor va fi de 2 miliarde lei, iar pentru urmatorii trei ani va scadea la 1,5 miliarde lei, in fiecare an.

Modificarile programului au fost propuse de Ministerul Finantelor Publice printr-o nota discutata in sedinta de miercuri a Guvernului.

In total, de la lansarea Programului in 2009 si pana la finalul lui august 2016, au fost acordate 197.608 garantii in valoare totala de 16,88 de miliarde de lei. Programul consta intr-o garantie a statului, pentru un credit de echivalent in lei a 57.000 de euro maximum.

Limita e de echivalent 66.500 de euro pentru constructia de locuinte noi. Pentru ca imprumutatul beneficiaza de aceasta garantie, banca ii ofera o dobanda standard, de 2% plus ROBOR la trei luni. Si, cel mai important, avansul pentru locuinta e de 5% din credit. Durata maxima de rambursare a creditului este de 30 de ani. In acest moment, rata de neplata de catre beneficiarii programului Prima Casa este infima, de 0,3%.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.