Producatorii agricoli din Republica Moldova pot beneficia de granturi in valoare de 3 milioane de dolari

agricultura61.jpg

Proiectul MAC-P a dat startul a doua programe de granturi pentru producatorii agricoli. Prima linie de granturi este orientata spre grupurile de producatori din sectorul horticol care doresc sa investeasca in utilaje si tehnologii post-recolta.

A doua linie de granturi post-investitionale sunt destinate managementului durabil al terenurilor. Buget total – 3 milioane de dolari SUA. Producatorii agricultori vor beneficia de finantare pentru aplicarea practicilor agricole prietenoase mediului.

Criteriile de eligibilitate:
– Granturile investitionale sunt destinate grupurilor de producatori din sectorul horticol;
– Grupurile de producatori trebuie sa fie constituite din cel putin 5 membri (persoane juridice si/sau persoane fizice (II, GT) cu activitate individuala de minim 3 ani in acest sector;
– Granturile investitionale sunt destinate pentru procurarea echipamentului tehnologic si utilajului post-recolta (linii de sortare, spalare, calibrare, impachetare, uscatorii, etc.)
– Granturile investitionale vor constitui 50% din investitia totala, cu un plafon de 350,000 dolari SUA per grup de producatori.

Toata informatia necesara pentru a putea aplica la acest Program este expusa mai jos.

Manualul de alocare a granturilor. Partea II: Linia de granturi nerambursabile post-investitionale – ”Managementul durabil al terenurilor”
Anexa 1. Cerere de solicitare a grantului post-investitional destinat managementului durabil al terenurilor.
Anexa 2. Declaratia pe propria raspundere a solicitantului.
Anexa 3. Formularele Evaluarii de Mediu.
Anexa 4. Proces Verbal 1.
Anexa 5. Justificarea costurilor.
Anexa 6. Fisa de evaluare a investitiei.

Anexa Ghidul practic ”Managementul Durabil al Terenurilor”(MDT), elaborat in cadrul proiectului MAC-P, care ofera fermierilor o ampla informatie despre tehnologiile si practicile prietenoase mediului recomandate de a fi implementate in agricultura. Ghidul prezinta practici de baza, instrumente si echipamente de gestionare durabila a terenurilor, masuri si practici fito-ameliorative, masuri hidrotehnice antierozionale, practici agro-forestiere si silvo-pastorale, inclusiv costurile de infiintare. Toate aceste practici si echipamente stau la baza Manualului de alocare a granturilor post-investitionale destinate MDT.

In atentia producatorilor agricoli!

Intru anticiparea multiplilor intrebari referitoare la aspectul de mediu al Programelor de granturi, producatorii agricoli care intâmpina dificultati in procesul de completare  a Formularele de evaluare de mediu (Anexa 3), se pot adresa dupa suport consultativ catre expertul proiectului MAC-P Aurel Overcenco: e-mail: [email protected] adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ,  tel: 022 72 84 26,  0692 40 675.

Producatorii agricoli care doresc sa initieze investitii in practici si masuri de protectie si ameliorare a solurilor pot beneficia de consultanta gratuita pentru identificarea practicilor potrivite: cu recomandari, deplasari in teren, suport acordat pentru completarea documentelor de aplicare la program (Anexele  4, 5, 6).

Sursa: agora.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top