Cerere de propuneri pentru punerea in aplicare a programului Erasmus Mundus II in 2011

Bani pentru promovarea invatamantului superior european

Obiectivele programului

Obiectivul general al programului Erasmus Mundus este promovarea invatamantului superior european, imbunatatirea si sporirea perspectivelor profesionale ale studentilor, precum si promovarea intelegerii inter­culturale prin cooperarea cu tarile terte, in conformitate cu obiectivele politicii externe a Uniunii Europene in vederea contributiei la dezvoltarea durabila a tarilor terte in domeniul invatamantului superior.

Programul are ca obiective specifice:
– promovarea cooperarii structurate intre institutiile de invatamant superior si promovarea unei oferte de inalta calitate in domeniul invatamantului superior, care sa prezinte o valoare adaugata specific europeana si care sa fie atractiva atat in Uniunea Europeana, cat si in afara frontierelor acesteia, in vederea crearii de centre de excelenta;
– contributia la imbogatirea reciproca a societatilor prin dezvoltarea calificarilor femeilor/barbatilor pentru ca acestea/acestia sa dispuna de competente adaptate, in special in ceea ce priveste piata muncii, si sa aiba o larga deschidere spirituala si o experienta internationala prin intermediul promovarii mobilitatii, pentru ca cei mai talentati studenti si cadre didactice din tarile terte sa dobandeasca o calificare si/sau experiente in Uniunea Europeana, precum si pentru ca cei mai talentati studenti si cadre didactice
europene sa se indrepte catre tari terte;
– contribuitia la dezvoltarea resurselor umane si a capacitatii de cooperare internationala a institutiilor de invatamant superior din tarile terte prin intermediul unor fluxuri sporite de mobilitate intre Uniunea Europeana si tarile terte;
– imbunatatirea accesibilitatii si consolidarea imaginii de marca si a vizibilitatii invatamantului superior european in lume, precum si atractivitatea pentru resortisantii tarilor terte si cetatenii Uniunii Europene.

Solicitanti eligibili

Programul se adreseaza institutiilor de invatamant superior din Uniunea Europeana.

Activitati eligibile

A. Actiunea 1 – Programele comune Erasmus Mundus
Aceasta actiune, care vizeaza promovarea cooperarii dintre institutiile de invatamant superior si cadrele didactice din Europa si din tarile terte, in vederea crearii unor poli de excelenta si asigurarii de resurse umane cu inalta pregatire, este formata din doua subactiuni:
– Actiunea 1A – Cursuri de masterat Erasmus Mundus (CMEM); si
– Actiunea 1B – Doctorate comune Erasmus Mundus (DCEM)

Scopul acestor subactiuni este sprijinirea programelor postuniversitare de inalta calitate academica, realizate in comun de consortii formate din universitati europene si, daca este cazul, din universitati din tari terte si care ar putea contribui la vizibilitatea si atractivitatea sporita a sectorului invatamantului superior european.

B. Actiunea 2 – Parteneriatele Erasmus Mundus
Aceasta actiune vizeaza promovarea cooperarii structurate dintre institutiile de invatamant superior europene si din tarile terte prin promovarea mobilitatii la toate nivelurile de studiu pentru studenti (nivel universitar si cursuri de masterat), candidati doctoranzi, cercetatori, cadre didactice si personal administrativ (nu toate regiunile si grupurile pot include toate fluxurile de mobilitate).

Actiunea 2 – Parteneriatele Erasmus Mundus (EMA2) este impartita in doua directii:
– Erasmus Mundus actiunea 2 – DIRECTIA 1 – Parteneriate cu tarile vizate de instrumentele IEVP, ICD, IAP si FED (fosta Fereastra de cooperare externa)
– Erasmus Mundus actiunea 2 – DIRECTIA 2 – Parteneriate cu tarile si teritoriile vizate de Instrumentele pentru tarile industrializate (ITI)

C. Actiunea 3 – Promovarea invatamantului superior european
Aceasta actiune vizeaza promovarea invatamantului superior european prin masuri de ameliorare a atrac­tivitatii, profilului, imaginii, vizibilitatii si accesibilitatii invatamantului superior european in lume. Actiunea 3 ofera sprijin initiativelor internationale, studiilor, proiectelor, evenimentelor transnationale si altor activitati referitoare la dimensiunea internationala a tuturor aspectelor invatamantului superior, precum promovarea, accesibilitatea, asigurarea calitatii, recunoasterea creditelor, recunoasterea calificarilor europene in strainatate si recunoasterea reciproca a calificarilor cu tarile terte, elaborarea de programe, mobilitatea, calitatea servi­ciilor etc.

Activitatile actiunii 3 pot imbraca forme variate (conferinte, seminarii, ateliere de lucru, studii, analize, proiecte-pilot, premii, retele internationale, producerea de publicatii, elaborarea de instrumente din cadrul tehnologiilor informatiei si comunicarii) si se pot desfasura oriunde in lume.

Conditii de finantare
Actiunea 1:
Prezenta cerere de propuneri nu are un impact bugetar direct in 2011. Se urmareste selectarea urmatoarelor:
– pentru actiunea 1A (CMEC): 10 cereri noi si pana la 22 de cereri de reinnoire;
– pentru actiunea 1B (DCEM): 10 cereri noi.

Pentru fiecare dintre cererile selectate, in vara anului 2011 se va realiza cate un acord-cadru de parteneriat pe cinci ani (ACP). Aceste acorduri-cadru de parteneriat vor permite realizarea unor acorduri anuale de subventionare specifice incepand cu anul universitar 2012-2013, care vor include, pe de o parte, un sprijin financiar pentru consortiile care pun in aplicare programele comune si, pe de alta parte, un numar de burse individuale, stabilite anual, pentru studentii europeni si din tarile terte, pentru candidatii doctoranzi si pentru oameni de stiinta.

Actiunea 2:
Suma globala disponibila pentru aceasta cerere de propuneri este de aproximativ 95,6 milioane EUR si vizeaza un flux de mobilitate minim de 3 265 de persoane.

Bugetul disponibil pentru EMA2 – DIRECTIA 1 este de 89,3 milioane EUR si vizeaza o mobilitate minima de 3 125 de persoane.
Bugetul disponibil pentru EMA2 – DIRECTIA 2 este de 6,3 milioane EUR si vizeaza o mobilitate minima de 140 de persoane.

Actunea 3:
Bugetul total alocat pentru cofinantarea proiectelor in baza prezentei cereri de propuneri este de 1,3 milion EUR. Valoarea subventiilor va varia considerabil in functie de dimensiunea proiectelor selectate (de obicei intre 100 000 EUR si 350 000 EUR). Contributia financiara a agentiei nu poate depasi 75% din costurile eligibile totale.

Termene limita

Termenul de depunere pentru proiecte in cadrul celor trei tipuri de actiuni Erasmus Mundus este 29 aprilie 2011 (data timbrului postal).

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Europa.eu
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top