Competitia intreprinderilor sociale NESsT 2011-2012

Fonduri destinate dezvoltarii intreprinderilor sociale din Romania

Obiectivele programului

Obiectivul competitiei este de a spori capacitatea ONG-urilor din Romania de a evalua fezabilitatea lansarii sau dezvoltarii unei intreprinderi sociale. La finalul etapei de planificare, NESsT va premia cele mai bune planuri de afaceri, oferind organizatiilor sprijin financiar si asistenta tehnica pentru implementarea acestora.

NESsT defineste intreprinderea sociala drept o afacere conceputa pentru a rezolva o problema sociala critica intr-un mod sustenabil financiar. Una dintre provocarile cu care se confrunta ONG-urile este comercializarea unor produse sau servicii intr-un mod sistematic, responsabil si profesionist, care sa le sporeasca impactul social.

Cateva exemple de intreprinderi sociale din Romania sunt:
– o organizatie care promoveaza accesul la cultura pentru persoanele cu deficiente de vedere prin producerea si comercializarea – catre biblioteci publice, scoli si persoane fizice – a unor carti audio in format Daisy (sistem de accesibilizare a informatiei);
– un centru de multiplicare unde sunt angajati tineri infectati cu HIV;
– un atelier de jucarii textile unde sunt angajate mame aflate in dificultate.

Solicitanti eligibili

Invitam sa participe la aceasta competitie toate ONG-urile inregistrate in Romania care doresc sa dezvolte activitati generatoare de venit pentru a-si consolida sustenabilitatea si a-si spori impactul social.

In acest an suntem interesati in mod special sa oferim sprijin dezvoltarii intreprinderilor sociale in beneficiul diferitelor comunitati marginalizate. Ne preocupa asigurarea accesului acestora la locuri de munca, la piete de desfacere a produselor/serviciilor lor, si surse sporite de venit, si la servicii de baza accesibile, urmarind imbunatatirea standardului lor de viata.

Vrem si sa promovam noi produse sociale si responsabile fata de mediu si sa incurajam respectarea drepturilor universale ale omului. Astfel, incurajam participarea organizatiilor care urmaresc sa sporeasca sursele de venit si nivelul de trai al comunitatilor marginalizate sau defavorizate.

De asemenea, incurajam sa participe si ONG-urile care au deja o intreprindere sociala functionala. NESsT asteapta ca ONG-urile care intra in competitie sa demonstreze un angajament puternic fata de dezvoltarea intreprinderii lor sociale si sa investeasca aproximativ 34 de zile in acest proces pe parcursul a 10-12 luni.

Activitati eligibile

ONG-urile selectate vor trece, cu asistenta din partea echipei NESsT, printr-un proces in cadrul caruia vor avansa pas cu pas, consolidandu-si capacitatea de a derula si dezvolta activitati specifice intreprinderilor sociale. Principalele etape ale competitiei sunt:

Etapa 1: Pregatire organizationala pentru derularea activitatilor specifice intreprinderilor sociale si studiul de prefezabilitate al uneia sau mai multor idei initiale de afaceri. (decembrie 2011 – ianuarie 2012)

Etapa 2: Studiul de fezabilitate pentru o idee promitatoare de intreprindere sociala (sau dezvoltarea unei intreprinderi sociale functionale) (martie – mai 2012)

Etapa 3: Elaborarea unui plan de afaceri pentru implementarea/dezvoltarea intreprinderii sociale. (iunie – august 2012)

Organizatiile care au deja un plan de afaceri sau o intreprindere sociala functionala vor fi evaluate individual, pentru a stabili nivelul de pregatire al acestora, si determinarea etapei potrivite cand acestea se pot alatura procesului NESsT.

Fiecare etapa din cadrul procesului se construieste pe etapa anterioara, oferind participantilor posibilitatea de a analiza fezabilitatea ideii lor, de a determina piata tinta si a realiza previziuni financiare, de a intelege mai bine necesitatile operationale si riscurile asociate intreprinderii lor si de a realiza un plan de afaceri pentru implementarea acesteia.

Sesiunile individuale de consultanta cu echipa NESsT vor ajuta organizatiile la elaborarea cercetarii si a documentelor corespunzatoare fiecarei etape. Organizatiile si materialele scrise privind planificarea intreprinderii lor sociale vor fi evaluate la fiecare etapa si numai pe baza unei evaluari pozitive vor putea trece la etapa urmatoare.

Participarea la training-urile NESsT este obligatorie pentru ca o organizatie sa treaca la etapa urmatoare. Fiecare organizatie trebuie sa fie reprezentata de doua persoane.

Conditii de finantare
Organizatia va castiga:
– 10-12 luni de asistenta tehnica pentru dezvoltarea unei intreprinderi sociale si dobandirea competentelor necesare lansarii si administrarii acesteia.
– Un plan de afaceri pentru intreprinderea sociala.
– Premiile competitiei: NESsT va acorda pana la 5 premii financiare (in valoare de aproximativ 10.000 USD fiecare) pentru recunoasterea celor mai bune concepte de intreprinderi sociale.

Organizatiile premiate vor fi invitate in portofoliul NESsT, beneficiind astfel de sprijin financiar si consultanta individualizata pe termen lung pentru dezvoltarea intreprinderii lor sociale.

Termene limita

ONG-urile interesate sa intre in aceasta competitie au 2 optiuni:
1. Puteti sa va inregistrati in sistemul online de management al finantarii NESsT la http://nesst.dullestech.net, completati formularul si il trimiteti pana in data de 7 noiembrie 2011.
sau
2. Puteti completa formularul de aplicare Word pe care il gasiti pe pagina competitiei la sectiunea Centru Download. Va rugam sa trimiteti formularul completat pana pe data de 7 noiembrie 2011 la adresa [email protected].

Organizatiile eligibile vor fi selectate pana la sfarsitul lunii noiembrie si vor fi invitate sa intre in procesul de planificare, participand la primul training ce va avea loc in Bucuresti la inceputul lunii decembrie.

Inainte de termenul limita de trimitere al aplicatiilor, organizatiile interesate vor avea ocazia sa obtina clarificari si raspunsuri la eventualele intrebari direct din partea echipei NESsT, in cadrul sesiunii de informare ce va avea loc pe 21 octombrie in Bucuresti. Pentru a participa la acest eveniment si pentru a primi detalii despre acesta, va rugam sa va inregistrati aici.

Finantator: NESsT Romania
Sursa: NESsT Romania
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top