Programul Tineret in Actiune 2007-2013 – Apel 2012

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!
Tineret in actiune 2012: Fonduri pentru promovarea cooperarii europene in domeniul tineretului
Obiectivele programului

Obiectivele generale sunt urmatoarele:
– promovarea cetateniei active in randul tinerilor, in general, si a cetateniei lor europene, in particular;
– dezvoltarea solidaritatii si promovarea tolerantei intre tineri, in special in vederea consolidarii coeziunii sociale in Uniunea Europeana;
– favorizarea intelegerii reciproce intre tinerii din diferite tari;
– contributia la imbunatatirea calitatii sistemelor de sprijinire a activitatilor tinerilor si a capacitatii organizatiilor din cadrul societatii civile in domeniul tineretului;
– promovarea cooperarii europene in domeniul tineretului.

Aceste obiective generale vor fi puse in aplicare la nivelul proiectului luand in considerare urmatoarele prioritati permanente:
– cetatenia europeana;
– participarea tinerilor;
– diversitatea culturala;
– incluziunea tinerilor cu mai putine oportunitati.

Pentru 2012, prioritatile anuale sunt urmatoarele:
– proiecte care vizeaza sa promoveze angajamentul tinerilor spre o crestere mai favorabila incluziunii si in special:
– proiecte care abordeaza aspectele somajului in randul tinerilor si/sau care vizeaza stimularea mobilitatii si a participarii active a tinerilor someri in societate.
– o prioritate importanta va fi plasata prin actiunile programului de a asigura accesul tinerilor someri la toate oportunitatile pe care le ofera;
– proiecte care vizeaza aspectele saraciei si ale marginalizarii si care incurajeaza sensibilizarea tinerilor si angajamentul de a remedia aceste probleme pentru o societate mai favorabila incluziunii.

In acest context, un accent special va fi pus cu preponderenta pe incluziunea tinerilor emigranti, a tinerilor cu handicap si, dupa caz a tinerilor de etnie roma;
– proiecte care stimuleaza spiritul de initiativa al tinerilor, creativitatea si spiritul antreprenorial, sansele de angajare, in special prin initiative ale tinerilor;
– proiecte care promoveaza comportamente sanatoase, in special prin promovarea practicarii activitatilor in aer liber si a sportului de masa, ca mijloace pentru a promova un stil de viata sanatos si pentru a incuraja incluziunea sociala si participarea activa a tinerilor in societate;
– proiecte care vizeaza sensibilizarea si mobilizarea tinerilor cu privire la provocarile globale in domeniul mediului si schimbarile climatice ca mijloace de incurajare a dezvoltarii competentelor si comportamentelor ecologice in randul tinerilor si tinerilor lucratori si a angajamentului acestora pentru o crestere mai durabila.

Solicitanti eligibili

Candidaturile pot fi depuse de catre:
– organizatii fara scop lucrativ sau organizatii neguvernamentale;
– organisme publice locale, regionale;
– grupuri informale de tineri;
– organisme care activeaza la nivel european in domeniul tineretului;
– organizatii internationale fara scop lucrativ;
– organizatii cu scop lucrativ care organizeaza evenimente in domeniul tineretului, sportului sau culturii.

Activitati eligibile

Prezenta cerere de propuneri priveste sprijinirea urmatoarelor actiuni si subactiuni enumerate in continuare:

Actiunea 1 – Tineret pentru Europa
Subactiunea 1.1 – Schimburile de tineri (cu o durata de pana la 15 luni): Schimburile care implica tineri ofera posibilitatea grupurilor de tineri din tari diferite sa se intalneasca si sa invete despre cultura celorlalti. Grupurile planifica impreuna schimbul de experienta alegand o tema de interes comun.
Subactiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor (cu o durata de la 3 pana la 18 luni): Aceasta subactiune sustine proiecte de grup concepute la nivel local, regional si national. De asemenea, sprijina crearea de retele alcatuite din proiecte similare din diferite tari, pentru a consolida dimensiunea europeana a acestora si pentru a spori cooperarea si schimburile de experienta intre tineri.
Subactiunea 1.3 – Proiecte de democratie participativa (cu o durata de la 3 pana la 18 luni): aceasta subactiune sustine participarea tinerilor la viata democratica a comunitatii lor locale, regionale sau nationale si la nivel international.

Actiunea 2 – Serviciul European de Voluntariat Aceasta actiune sprijina participarea tinerilor la diverse forme de activitati de voluntariat, atat in Uniunea Europeana, cat si dincolo de frontierele sale. In cadrul acestei actiuni, tinerii iau parte individual sau in grupuri la activitati voluntare fara scop lucrativ, neremunerate, care se desfasoara in alta tara decat cea in care au resedinta (cu o durata de pana la 24 de luni).

Actiunea 3 – Tineretul in lume
Subactiunea 3.1 – Cooperarea cu tarile vecine Uniunii Europene (cu o durata de pana la 15 luni): aceasta subactiune sprijina proiecte cu tarile vecine partenere, si anume schimburile de tineri si proiectele de formare profesionala si de creare de retele in domeniul tineretului.

Actiunea 4 – Sisteme de sprijin pentru tineret
Subactiunea 4.3 – Formarea si integrarea in retea a persoanelor care lucreaza in domeniul tineretului si in organizatiile de tineret (cu o durata de la 3 pana la 18 luni): aceasta subactiune sprijina in special schimburile de experienta, de cunostinte specializate si de bune practici, precum si activitatile care pot facilita stabilirea de proiecte, parteneriate si retele durabile si de inalta calitate.

Actiunea 5 – Sprijin pentru cooperarea europeana in domeniul tineretului
Subactiunea 5.1 – intalniri intre tineri si persoanele responsabile cu politica in domeniul tineretului (cu o durata de la 3 pana la 9 luni): aceasta subactiune sprijina cooperarea, seminariile si dialogul structurat intre tineri, persoane care lucreaza in domeniul tineretului si persoanele responsabile cu politica in domeniul tineretului.

Conditii de finantare
Programul are un buget general de 885 milioane EUR pentru perioada 2007-2013.
Termene limita

Datele limita de depunere a proiectelor sunt urmatoarele:
1 februarie 2012;
1 mai 2012;
1 octombrie 2012.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Europa.eu
Informatii suplimentare
Folositi instrumentele urmatoare pentru a obtine detalii complete despre acest program de finantare
Nu exista nici un instrument.
[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top