Schema de ajutor de stat privind dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor

macara_cer_misto.jpg

Ministerul Finantelor Publice a redeschis sesiunea de depunere a cererilor de finantare, in cadrul Schemei de ajutor de stat privind dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor, in conformitate cu prevederile H.G. nr.753/2008.

Status: INACTIV
Depunere incepand cu: 7.05.2013
Buget: 115.000.000 euro

Obiective generale

Avand in vedere obiectivele strategice ale Programului de Guvernare 2013-2016, de incurajare a investitiilor cu scopul urgentarii reducerii decalajelor ce despart Romania de tarile avansate din Uniunea Europeana, de sustinere in continuare a mediului de afaceri, de refacere a atractivitatii investitionale a Romaniei si crearii de noi locuri de munca, Ministerul Finantelor Publice urmareste prioritizarea finantarii investitiilor, in sensul finantarii prioritare a investitiilor care au un impact economic si social imediat in contextul unei dezvoltari regionale durabile si echilibrate, aflate intr-un stadiu avansat de implementare, cu posibila finalizare in cursul anului 2013.

Solicitanti eligibili

Prevederile schemei de ajutor de stat se aplica intreprinderilor mari care sunt inregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care fac investitii in Romania si care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  1. realizeaza o investitie initiala cu o valoare care depaseste echivalentul in lei a 100 de milioane euro, iar valoarea costurilor eligibile depaseste echivalentul in lei a 50 de milioane euro;
  2. creeaza cel putin 500 de noi locuri de munca, ca urmare a realizarii investitiei initiale.

Activitati eligibile

Ajutorul de stat se acorda numai intreprinderilor care realizeaza proiecte mari de investitii care pot fi considerate investitii initiale.

macara_cer_mistoInvestitia initiala reprezinta o investitie in active fixe, corporale si necorporale referitoare la:

  • crearea unei unitati noi;
  • extinderea unei unitati existente;
  • diversificarea productiei unei unitati prin realizarea de produse noi, suplimentare;
  • schimbarea fundamentala a procesului de productie al unei unitati existente.

Poate fi considerata investitie initiala si o investitie in capital fix realizata sub forma achizitionarii unei unitati care a fost inchisa sau ar fi fost inchisa daca nu ar fi fost cumparata, cu exceptia cazului in care unitatea in cauza apartine unei intreprinderi in dificultate.

Prin active corporale se intelege activele constand in terenuri, constructii si echipamente. In cazul achizitionarii unei noi unitati, trebuie luate in considerare numai costurile de cumparare a activelor de la terti, cu conditia ca operatiunea sa se faca in conditii de piata.

Prin active necorporale se intelege activele constand in transfer de tehnologie prin achizitionarea de drepturi referitoare la brevete, licente, know-how sau cunostinte tehnice nebrevetate.

Conditii de finantare

Bugetul mediu anual de care beneficiaza acest program este de 115 milioane euro, in limita plafoanelor bugetare anuale stabilite pe perioada celor 5 ani (maxim 575 milioane de euro).

Ajutoarele de stat care depasesc echivalentul in lei a 30 de milioane euro, ce intentioneaza a se acorda in regiunea Bucuresti – Ilfov, si, respectiv, 37,5 milioane euro in celelalte regiuni se notifica individual Comisiei Europene.

In vederea garantarii unui nivel viabil si eficient al investitiilor care beneficiaza de ajutor, aportul beneficiarului destinat finantarii lor trebuie sa fie de cel putin 50% din costurile eligibile, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui alt ajutor public.

Termene-limita

Depunerea este continua, pana la epuizarea bugetului disponibil. Adresa de contact este Ministerul Finantelor Publice, Strada Apolodor nr. 17, sector 5, cod 050741, Bucuresti, Telefon 021/319.96.83, 021/319.97.59 (int. 2264), Fax 021/319.97.35, E-mail: [email protected].

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:
Ghidul solicitantului (PDF)
Formularul nr.1 – Cererea pentru acord de finantare (Doc)
Formularul nr.3 – Cerere de eliberare a sumei nerambursabile (Doc)
Formularul nr.4 – Formular de decont (Doc)
Formularul nr.6 – Formular de raportare a efectelor finantarii (Doc)
Hotararea de Guvern nr. 753/2008 (PDF)

Finantator: Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor Publice

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top