Programe finantate prin CFM pentru perioada 2014-2020

infrastructura.jpg

infrastructuraInvestitiile din Fondurile Europene Structurale si de Investitii 2014-2020 (FESI) se vor realiza intr-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere:

  • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (managementul programelor dedicate dezvoltarii rurale si pescuitului);
  • Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a 4 programe operationale care vizeaza: infrastructura mare (transport, mediu si energie); competitivitatea (cercetare – dezvoltare, Agenda Digitala); dezvoltarea capitalului uman si asistenta tehnica;
  • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – pentru programul operational regional, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programul operational capacitate administrativa.

Descriere programe

1. Programul Operational Competitivitate – suma totala alocata: 1,33 miliarde euro, FEDR

Obiectiv principal: competitivitatea prin stimularea Cercetarii Dezvoltarii Inovarii si a Tehnologiei Informationale si Comunicatiilor.

2. Programul Operational Infrastructura Mare – suma totala alocata 9,5 miliarde euro, din care 7 miliarde reprezinta FC si 2,5 miliarde euro din FEDR

Obiectiv principal: dezvoltarea infrastructurii de transport, mediu, energie si prevenirea riscurilor la standarde europene, in conditii de protectie si utilizare eficienta a resurselor naturale. 

3. Programul Operational Asistenta Tehnica – alocare totala este de 212 milioane euro, FEDR

Obiectiv principal: sprijin orizontal pentru sistemul de coordonare, gestionare si control al fondurilor ESI (MFE, AA, ACP, ANRMAP si UCVAP- numai pentru structurile care se ocupa de aceste fonduri, Autoritati de Management si Organisme Intermediare) si sprijin orizontal pentru beneficiarii fondurilor. 

4. Programul Operational Capital Uman – alocare totala este de 4,22 miliarde euro, FSE

Obiectiv principal: crearea unei forte de munca inalt calificate prin dezvoltarea competentelor si aptitudinilor necesare unei piete dinamice si competitive a muncii, prin sustinerea investitiilor in educatie si formare profesionala, sanatate si servicii sociale. 

5. Programul Operational Regional– alocarea totala este de 6,7 miliarde euro, FEDR

Obiectiv principal: Programul Operational Regional 2014-2020 isi propune sa asigure continuitatea viziunii strategice privind dezvoltarea regionala in Romania, prin completarea si dezvoltarea directiilor si prioritatilor de dezvoltare regionala continute in PND i CNSR 2007-2013 si implementate prin POR 2007-2013, precum si prin alte programe nationale. 

6. Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – alocarea totala este de 442 milioane euro, FEAD

Obiectiv principal: POAD – se va aplica pe intreg teritoriul Romaniei si va asigura un minim necesar de hrana (pachete cu alimente de baza) si rechizite scolare pentru persoanele care fac parte din categoriile de beneficiari considerate ca avand nevoie de asistenta materiala de baza.

7. PNDR– are o alocare de peste 8 miliarde euro, FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala)

Obiectiv principal:  sustinerea dezvoltarii strategice a spatiului rural prin abordarea urmatoarelor obiective specifice:

  • Restructurarea si cresterea viabilitatii exploatatiilor agricole;
  • Gestionarea durabila a resurselor naturale si combaterea schimbarilor climatice;
  • Diversificarea activitatilor economice, crearea de locuri de munca imbunatatirea infrastructurii si serviciilor pentru imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale.

8Programul Operational Capacitate Administrativa– alocarea totala este de 553 milioane euro, FSE

Obiectiv principal: consolidarea capacitatii administrative a autoritatilor si institutiilor publice de a sustine o economie moderna si competitiva, de a contribui la crearea unei administratii publice moderne, capabila sa faciliteze dezvoltarea socio-economica a tarii, prin intermediul unor servicii publice competitive, investitii si reglementari de calitate, contribuind astfel la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.

Sursa: Raport privind situatia Macroeconomica pe anul 2015 si proiectia acesteia pe anul 2016-2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top