Programele „Casa Verde” si „Casa Verde Plus” incep in august

casa-verde.jpg

Ministerul Mediului a lansat in consultare publica, programele ”Casa Verde’ si ”Casa Verde Plus’ dedicate celor care doresc finantare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante si izolarea lor cu materiale ecologice. Programele se vor afla in dezbatere publica timp de zece zile, urmand sa fie lansate oficial in luna august.

Astfel, pentru acest an, bugetul programului „Casa Verde” ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populatie.

O persoana fizica poate primi o finantare de 6.000 de lei pentru achizitia unor panouri solare care sa asigure apa calda menajera, adica 100% din costuri. In cazul achizitiei unei pompe de caldura, finantarea ajunge la 8.000 de lei, adica 70-80% din costurile totale”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, la conferinta de lansare a proiectului, eveniment organizat intr-o casa eficienta energetic, respectiv casa Solaris din localitatea Voluntari.

Pentru cladirile publice se pot obtine finantari de pana la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitatile de cult si doua milioane de lei pentru institutiile publice. Pentru primarii, subventia este de maximum patru milioane de lei pentru orasele cu peste 100.000 de locuitori si scade gradual pana la 500.000 de lei pentru localitatile cu mai putin de 3.000 de locuitori.

„In acest an lansam in premiera si programul ‘Casa Verde Plus’. Bugetul total pentru acest an este de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice si 33 de milioane de lei pentru cele juridice„, a aratat ministrul.

Proiectele finantate prin „Casa Verde Plus” vor include, pe langa sistemele de incalzire, optimizarea energetica prin folosirea de materiale cu amprenta redusa de carbon, respectiv izolarea termica a peretilor cu materiale, ecologice, precum lana, canepa sau piatra bazaltica, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si sisteme de iluminat ecologice.

„Am observat ca sunt zone unde lana efectiv se arunca la gunoi, asa ca vrem sa cream o piata pentru a utiliza lana in mod eficient”, a adaugat Palmer.

Un beneficiar persoana fizica poate primi maximum 40.000 de lei prin acest program, suma care poate acoperi integral izolarea cu materiale ecologice a unei case cu o amprenta la sol de 90 de metri patrati (materiale si manopera). Persoanele juridice, pentru cladirile de interes public, pot primi pana la 500.000 de lei.

Potrivit ministrului, romanii care vor sa acceseze aceste programe trebuie sa se inscrie la Agentia pentru Protectia Mediului de pe raza judetului unde locuiesc si sa intocmeasca un dosar. Angajatii de la Administratia Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispozitie un an pentru a achizitiona sistemul si a depune facturile pentru decontare. Finantarea va fi acordata pe principiul ‘primul venit, primul servit’.

La randul sau, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Istvan Jakab, a aratat ca, la programul anterior ‘Prima Casa’, lansat in 2011, au participat 15.000 de persoane fizice, din care circa 2.000 nu au primit inca finantarea.
„Partea de implementare poate dura si avem cazuri cand implementarea a inceput anul trecut”, a explicat Jakab.
El a estimat pentru cele doua proiecte lansate in acest an circa 10.000 de beneficiari.

Speram ca aceste programe sa continue si anii urmatori, dar acest lucru depinde de succesul lor. Ne dorim ca si asociatiile de locatari sa poata beneficia, dar aici sunt anumite aspecte juridice care trebuie clarificate”, a mai spus Cristiana Palmer.

Casa Solaris, unde a avut loc conferinta de presa, poate produce de patru ori mai multa energie decat consuma, cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperis, iar incalzirea si racirea casei se face prin pereti, tavan si pardoseala, utilizandu-se apa pompata dintr-un put aflat in apropiere. Proprietarii locuintei, pe langa faptul ca nu platesc nimic la intretinere, vor primi bani pentru ca vor livra electricitate in sistemul energetic national.

Pentru a beneficia de consultanta pentru depunerea proiectelor completati un formular aici.

Sursa: Agerpres

4 thoughts on “Programele „Casa Verde” si „Casa Verde Plus” incep in august”

 1. Victor Nicolaescu spune:

  Au trecut si 30 de zile si nu s-a intamplat mimic. A fost oare o promisiune din campania de alegeri parlamentare? Asigura statul sistem pompa de caldura la 10.000 lei? Atunci cui foloseste aceasta propaganda tipic socialista-comunista? Nu investiti in pompe de caldura, nu se recupereaza suma investita nici in 25 de ani. Rambursarea sumelor este f.f. greoaie, gasesc mii de scuze pentru a nu plati suma aprobata. Daca aveti 8-9.000 de lei in plus, cu riscul de a nu primi banii merita investit doar in panouri.

 2. raducu spune:

  pentru panouri fotovoltaice, de ce nu se acorda finantare?de ce nu sunt incluse in program aceste panouri,sau eoliene,pt uz casnic, cum sunt in unele state di U.E.?

 3. Pavel Elisabeta spune:

  Eu am cerut oferta pentru pompa de caldura si nici pomeneala ca cei 8000 de ron sa acopere 80%.
  Cel mult 25%.
  Doamna Ministru, dumneavoastra ati cerut, din curiozitate, vreo oferta de la vreo firma?

 4. ioan coleneac spune:

  Eu astept de peste 1 an sa-mi plateasca cei 6000 lei investiti intr-un panou solar si nici in ziua de azi n-am vazut banii.Dosarul l-am depus in 2011 daca va vine sa credeti.Programul s-a intrerupt, apoi s-a reluat, mi s-a aprobat, am semnat contractul, am facut investitia, am alergat de nebun dupa acte, tot timpul mai trebuie cate o hartie, parca suntem un popor de nebuni, si cand intr-un final totul a fost in regula , adica prin iunie 2015, am depus cererea de rambursare si asa a murit. Pai daca asa se lucreaza , doamna ministru, mai bine s-o lasam moarta, nu mai puneti oamenii pe drumuri.Si ca sa nu credeti ca vb doar ca sa ma aflu in treaba aici sunt datele dosarului meu: contractul nr 100-2014/tm/08.01.2015 iar cererea de tragere nr 179/tm/DD05/30.06.2015

 5. Marian spune:

  1. La data actuala nu este clar daca se pot obtine finantari, pentru acelasi proprietar si imobil (locuinta), in aceiasi sesiune (2016) din ambele programe – Casa Verde si Casa Verde Plus.
  2. Pentru pompele de caldura, finantarea din programul Casa Verde acopera de fapt max. 25-30% din investitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.