Programul de cooperare elvetiano-roman: intalnire privind stadiul implementarii proiectelor

proiecte-europene.jpg

La Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a avut loc o intalnire organizata in cadrul Reuniunii Anuale a Programului de cooperare elvetiano-roman, privind stadiul implementarii proiectelor finantate prin Aria de concentrare 4 a programului, gestionata de MDRAP in calitate de Organism Intermediar.

Intalnirea a fost coordonata de Secretarul de Stat Sirma Caraman si de Hugo Bruggmann, seful Departamentului “Contributia la extinderea/coeziunea UE”, din cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Consiliului Federal Elvetian. Au participat reprezentanti ai conducerii Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice, ai Biroului Contributiei Elvetiene la Bucuresti din cadrul Ambasadei Elvetiei in Romania, ai Unitatii Nationale de Coordonare din Ministerul Finantelor Publice si ai Organismului Intermediar pentru Aria de concentrare 4 – „Imbunatatirea mediului inconjurator” din cadrul MDRAP. Discutiile au abordat aspecte tehnice legate de stadiul implementarii proiectelor finantate prin Aria 4 a programului, prilej cu care partenerii elvetieni au exprimat satisfactia cu privire la progresele inregistrate.

„Ne exprimam intregul angajament pentru utilizarea eficienta a contributiei elvetiene si pentru atingerea obiectivelor fiecarui proiect. Ne bucuram ca au fost angajate aproape toate sumele si ca vom trece la o etapa in care rezultatele vor incepe sa se vada in teren”, a declarat cu aceasta ocazie doamna Secretar de Stat Sirma Caraman.

Bani pentru Romania

In anul 2009, Parlamentul elvetian a aprobat contributia financiara nerambursabila pentru Romania, in valoare de 181 de milioane CHF, pentru o perioada de angajament de 10 ani (contractarea trebuia realizata pana la sfarsitul anului 2014), cu o perioada de plata de pana la 10 ani (plati 2009-2019), incepand cu data aprobarii contributiei de catre Parlamentul elvetian. MDRAP are rolul de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 – „Imbunatatirea mediului inconjurator”, bugetul alocat acestei arii fiind de aproximativ 50 de milioane de franci elvetieni. Unitatea Nationala de Coordonare a programului, care asigura managementul contributiei elvetiene din partea Romaniei, este Ministerul Finantelor Publice.

In cadrul Ariei de Concentrare 4 a Programului de cooperare elvetiano-roman este aprobata finantarea pentru:
 4 orase:
o Arad (2 proiecte: termoficare si iluminat),
o Brasov (2 proiecte: termoficare si reabilitare cladiri),
o Cluj-Napoca (3 proiecte: transport local – autobuze electrice, iluminat si reabilitare cladiri) si
o Suceava (2 proiecte: iluminat si vehicule electrice pentru parcul auto al primariei) ;
 Societatea Metrorex S.A., pentru un proiect ce presupune elaborare de studii (prefezabilitate, fezabilitate, multimodal precum si de securitate);
 Proiectul „Institutionalizarea Premiului European pentru Energie in Romania” (EEA) – pentru un sistem de management al calitatii si de certificare pentru municipalitatile angajate in politici de energie durabila, protectia mediului si transport. De la amenajarea teritoriului la aprovizionarea cu energie, de la mobilitate la comunicare si cooperare – EEA cuprinde toate masurile de protectie pe care municipalitatile le pot lua privind energia si mediul inconjurator.
 Proiectul „Fondul destinat actiunilor pentru energie sustenabila” – unitatile administrativ-teritoriale vor fi stimulate sa se certifice de catre organizatia nationala creata pentru institutionalizarea la nivelul Romaniei a conceptului EEA; fondul va finanta si proiecte mici, in comunitatile sarace.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top