Programul de finantare „PACT pentru Comunitate”

maini.jpg

Fundatia PACT (Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare) este o organizatie neguvernamentala si non-profit, cu sediul in Bucuresti, care vine in sprijinul societatii civile din zona de sud a Romaniei.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 15.05.2013
Suma maxima/proiect: 10.000 lei

Obiective

Programul de finantare „PACT pentru Comunitate” este un instrument flexibil, strategic si sustenabil, menit sa stimuleze participarea cetatenilor care traiesc in localitati mici-medii (pana in 30.000 de locuitori) din mediul rural si urban din sudul Romaniei, pentru ca acestia sa se asocieze si sa lucreze impreuna prin actiuni colective in cadrul unor structuri organizate la nivel comunitar si judetean, in beneficiul comunitatilor de origine si al celor invecinate sau al (micro)regiunii.

mainiFundatia acorda finantare pe trei componente distincte:

  • Componenta 1 – Proiecte de dezvoltare comunitara;
  • Componenta 2 – Initiative de economie sociala;
  • Componenta 3 – Invatare, participare, incredere.

Majoritatea activitatilor din proiect trebuie sa se desfasoare in judetele eligibile din sud-vest (Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt), sud (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman) si/sau sud-est (Buzau, Braila, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea). Exceptie fac vizitele de studiu si schimburile de experienta, care pot avea loc in orice judet din tara.

Solicitanti eligibili (pentru Componentele 1 si 2)

a. Organizatii comunitare dezvoltate prin programele Fundatiei PACT – fie ele grupuri de initiativa din comunitate fara personalitate juridica sau organizatii non-profit locale (infiintate conform OG nr. 26/2000)

b. Alte ONG locale mici din judetele eligibile. Prin ONG mici, locale intelegem organizatii ale societatii civile constituite conform OG nr. 26/2000, care actioneaza pe raza localitatii in care sunt situate si a comunitatilor invecinate) si care detin resurse putine (maxim 3 angajati; bugetul anului precedent, conform bilantului, sa nu depaseasca 15.000 EUR).

Partenerii pot fi:

  • Organizatii comunitare dezvoltate prin programele PACT si/sau alte ONG locale mici (aceleasi criterii ca la eligibilitatea solicitantilor);
  • Autoritati publice locale si regionale (primarii, consilii locale, consilii judetene etc.), institutii/agentii publice (scoli, inspectorate scolare etc.), servicii guvernamentale deconcentrate de la nivel local, reprezentate de conducatorii acestora;
  • Agenti economici locali şi regionali.

Proiecte eligibile pentru Componenta 1 – Proiecte de dezvoltare comunitara:

Prin componenta „Proiecte de dezvoltare comunitara” se vor finanta proiecte pe teme de dezvoltare comunitara, initiate si realizate de grupuri de initiativa formate din membri ai comunitatii sau ONG-uri locale mici cu implicarea comunitatii locale, preferabil cu implicarea ca parteneri a altor actori relevanti la nivel local sau regional.

Tipuri de proiecte eligibile:

  • proiecte pe teme de dezvoltare comunitara, care contin o componenta puternica de implicare a comunitatii, indiferent de subiectul abordat;
  • sunt considerate prioritare proiectele care raspund cel putin uneia dintre temele prezentate in capitolul 3 al acestui ghid, sectiunea “Prioritatile de finantare in cadrul componentei Proiecte de dezvoltare comunitara”;
  • proiectele pot contine o componenta de dezvoltare organizationala/crestere a capacitatii proprii a organizatiei aplicante, dar cheltuielile aferente acestei componente nu pot depasi 30% din suma solicitata prin programul „PACT pentru  Comunitate”.

Durata de desfasurare a unui proiect poate fi de minim 4, maxim 8 luni, incepand cu 25 iulie (cel devreme) – 1 august 2013 (cel tarziu).

diversitateProiecte eligibile pentru Componenta 2 – Initiative de economie sociala:

Sunt eligibile proiecte de economie sociala in faza de start-up ce se inscriu in categoria initiativelor de antreprenoriat social sau antreprenoriat cultural cu impact social care:

  • au ca scop producerea de bunuri si/sau prestarea de servicii care contribuie la bunastarea comunitatii sau a membrilor acesteia, vizand interesul general al comunitatii si cresterea gradului de ocupare a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile;
  • contin o componenta puternica de implicare a comunitatii, indiferent de subiectul abordat;
  • au in vedere un impact social puternic asupra comunitatii si membrilor acesteia;
  • genereaza profit pe care il utilizeaza exclusiv in scopul indeplinirii obiectivelor sociale si pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a activitatii economice, reinvestind in asigurarea sustenabilitatii modelului de afacere;
  • corespund caracteristicilor generale ale initiativelor de economie sociala descrise la sectiunea “Prioritati de finantare”;
  • in cazul initiativelor de antreprenoriat cultural vor fi prioritare proiectele care raspund cat mai multora din caracteristicile specifice inscrise in aceeasi sectiune.

Proiectele trebuie sa aduca solutii inovatoare, viabile economic, pentru rezolvarea unor de probleme sociale, care pot fi modele de replicat la scara mai larga.

Sunt incurajate proiectele care vizeaza categoriile defavorizate, in special prin includerea activa a acestora in toate etapele realizarii proiectului (participarea autentica a persoanelor din categorii vulnerabile la intreg procesul – planificare, luarea deciziilor, implementare propriu-zisa).

Sunt in mod special incurajate initiativele tinerilor si ale femeilor, initiativele din mediul rural.

Durata de desfasurare a unui proiect poate fi de maxim 6 luni, incepand cu 25 septembrie 2013 (cel devreme) sau 1 octombrie 2013 (cel tarziu) – in functie de data semnarii si intrarea astfel in vigoare a contractului de finantare, in baza conformitatii administrative a dosarului de aplicatie.

Proiecte eligibile pentru Componenta 3 – Invatare, participare, incredere:

Sunt stimulate procese de dezvoltare comunitara care corespund urmatoarelor 2 obiective:

  • Constituirea de noi grupuri de initiativa in comunitati locale din mediul rural si urban mic-mediu din sudul Romaniei
  • Dezvoltarea capacitatii de actiune civica a acestora si a membrilor comunitatii in care acestea activeaza.

Membrii grupurilor de initiativa comunitara si membrii comunitatilor trec, astfel, printr-un proces de invatare prin experienta care conduce atat la dezvoltarea personala a celor care aleg sa se implice, cat si la dezvoltarea capacitatii organizatiilor comunitare de a contribui la dezvoltarea propriei comunitati.

Pot aplica minim 3 membri ai unei comunitati din orice localitate rurala si urbana mica-medie (cu mai putin de 30.000 de locuitori) din sudul Romaniei, care doresc sa initieze actiuni civice sau proiecte care sa contribuie la dezvoltarea comunitatii lor.

Acestia nu trebuie sa fie membri ai unor ONG-uri active si nici sa fi luat parte la alte programe derulate de PACT.

Candidatii trebuie sa parcurga urmatoarele etape, sub coordonarea PACT:

  • Constituirea si cresterea grupului de initiativa comunitara;
  • Identificarea si analiza nevoilor si resurselor comunitatii;
  • Scrierea unei cereri de finantare;
  • Implementarea proiectului comunitar, cu o mica finantare de maxim 5.000 lei oferita de PACT, la care se adauga contributia locala (resurse umane, materiale, financiare).

Conditii de finantare

Suma alocata prin programul de finantare „PACT pentru Comunitate” pentru fiecare proiect inscris la Componentele 1 si 2 este de maxim 10.000 RON.
Proiectele care includ o contributie semnificativa a solicitantului si/sau a partenerilor (ex. in cuantum de 10% din bugetul proiectului) vor avea prioritate la finantare.

Termene-limita

Scrisorile de intentie se completeaza conform formularului standard si se transmit exclusiv electronic la adresa [email protected] cel tarziu miercuri, 15 mai (inclusiv), pana la ora limita 23.59.

Dupa evaluarea scrisorilor de intentie, pe 31 mai 2013 Fundatia PACT va anunta lista scurta a aplicantilor care sunt invitati sa depuna cereri complete de finantare.

Cererile de finantare si documentele anexate acestora se completeaza conform formularelor standard si se transmit exclusiv electronic la adresa [email protected] cel tarziu luni, 1 iulie 2013 (inclusiv), pana la ora limita 23.59. Cererile primite dupa acest termen nu vor fi luate in considerare.

Potentialii solicitanti care doresc sa adreseze intrebari cu privire la acest apel de proiecte le pot transmite pe email la adresa [email protected] sau se pot adresa telefonic la 031.690.09.61/62, sau prin fax la 021.410.10.58.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul solicitantului pentru Componenta 1 (DOC)
Ghidul solicitantului pentru Componenta 2 (DOC)
Ghidul solicitantului pentru Componenta 3 (DOC)
Scrisoare de intentie pentru Componenta 1 (DOC)
Scrisoare de intentie pentru Componenta 2 (DOC)
Scrisoare de intentie pentru Componenta 3 (DOC)
Cerere de finantare pentru Componenta 1 (DOC)
Format buget (XLS)
Grila de evaluare (DOC)

Finantator: Fundatia PACT

Sursa: PactPentruComunitate.ro

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top