Programul de sprijin pentru tomate continua si in 2018

rosii-gradina-2.jpg

Cultivatorii de tomate in spatii protejate vor beneficia si in 2018 de schema de ajutor de minimis prevazuta pentru acest sector in Programul de Guvernare. In sedinta de guvern astazi, 20 decembrie 2017, a fost adoptata, printr-o Hotarare, schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, pentru anul 2018. Resursele financiare necesare aplicarii schemei sunt de 183 de milioane lei, reprezentand echivalentul in lei a sumei de 40 de milioane euro si se asigura din bugetul pe anul 2018.

Schema de minimis pentru anul viitor este similara anului 2017 si se va implementa de catre Directiile pentru Agricultura Judetene (DAJ), iar potentialii beneficiari sunt:

  • producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator
  • producatorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008
  • producatorii agricoli persoane juridice.

Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an. Sumele se platesc intr-o singura transa. Pentru o evaluare eficienta a productiei de tomate, a fost inclusa in cerere obligativitatea producatorilor de tomate ca la finalul recoltarii sa comunice DAJ cantitatea totala de tomate obtinuta pe suprafata de 1.000 m2.

Pentru a fi eligibili acordarii acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • Sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1.000 mp, marcata la loc vizibil, cu o placa indicator inscriptionata “Program sustinere tomate, 2018“ si sa mentioneze numarul cererii depuse pentru obtinerea finantarii;
  • Sa obtina o productie de minimim 2 kg de tomate/mp si sa faca dovada productiei realizate prin documente justificative privind comercializarea productiei;
  • Sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in spatiile protejate in anul de cerere;
  • Sa valorifice productia in perioadele ianuarie-mai inclusiv, si/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Scopul acestui program este realizarea unei productii cantitative si calitative si are rolul de a eficientiza exploatatia prin capitalizare, in vederea dezvoltarii unui management eficient al acesteia. in acelasi timp, programul raspunde dorintei consumatorului de a avea acces la produse proaspete in perioada rece a anului.

Ca urmare a Hotararii de Guvern adoptata astazi, fermierii interesati si care indeplinesc cumulativ criteriile necesare pot depune solicitari de inscriere in Program inca de la inceputul anului.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top