Programul Diaspora Start-up: Detalii despre apelul pentru propuneri de scheme de grant

bani-716x300.jpg

Ministerul Fondurilor Europene, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, a deschis apelul de proiecte pentru Programul „Diaspora Start-up”, cu o alocare de 30 milioane euro din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020.

In prima etapa, administratorii de schema de antreprenoriat depun propunerile de proiecte in valoare de maximum 5.000.000 euro prin care se angajeaza sa pregateasca viitorii antreprenori si sa le acorde acestora subventii pentru lansarea afacerilor in tara. Entitatile care intra in parteneriat pentru crearea administratorilor de schema de antreprenoriat pot fi: furnizori de Formare Profesionala Continua autorizati, publici si privati; organizatii sindicale si patronate; membri ai Comitetelor Sectoriale si Comitete Sectoriale cu personalitate juridica; autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale); asociatii profesionale; camere de comert si industrie; ONG-uri; universitati; Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si institutii/ agentii/ organizatii subordonate/ coordonate de acesta; parteneriate intre categoriile mai sus mentionate.

Propunerile de proiect pot fi depuse incepand de ieri, pana la data de 29.11.2016, ora 16:00.

In cea de-a doua etapa, cetatenii romani eligibili, care doresc sa isi infiinteze o companie, pot accesa fonduri in valoare maxima de 40.000 de euro si pot urma programe de formare antreprenoriala de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schema de antreprenoriat. Sunt eligibili cetatenii romani cu varsta minima de 18 ani, care fac dovada rezidentei sau a domiciliului in strainatate de minim 12 luni si doresc sa infiinteze o afacere in Romania.

MAE-DPRRP are in vedere facilitatea contactului dintre entitatile din Romania care doresc sa colaboreze cu organizatii ale romanilor din strainatate, pentru stabilire de parteneriate in vederea constituirii administratorilor de schema de antreprenoriat. Organizatiile din diaspora interesate de acest program sunt invitate sa trimita date de contact, pana la data de 30 octombrie 2016, la adresa [email protected], pentru a fi incluse intr-o lista ce va fi pusa la dispozitia entitatilor din Romania prin publicare pe site-ul DPRRP si MFE.

Informatii suplimentare:

Ghidul „Diaspora Start-up” a fost lansat in consultare publica in data de 8 septembrie 2016. Continutul acestuia reflecta propunerile agreate in urma sugestiilor primite din partea potentialilor beneficiari si a publicul interesat, referitoare la activitatile si cheltuieli eligibile, parteneriat si grup tinta.

Despre „Diaspora Start-up”

Schema de antreprenoriat isi propune sa creeze oportunitati de reintoarcere in Romania pentru cetatenii stabiliti in strainatate si sa valorifice abilitatile dobandite de acestia (antreprenoriale si/sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri in tara.

In acord cu prevederile POCU 2014-2020, sunt considerate eligibile activitatile care urmaresc incurajarea antreprenorialului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil non-agricol in zona urbana. Prezentul apel va fi dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din Romania, cu exceptia regiunii Bucuresti – Ilfov.
Diaspora Start-up face parte din Axa prioritara 3 – Locuri de munca pentru toti, Prioritatea de investitii 8III – Activitati independente, antreprenoriat si infiintare de intreprinderi, inclusiv a unor microintreprinderi si a unor intreprinderi mici si mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. – Cresterea ocuparii prin sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana.

Pentru a beneficia de consultanta pentru depunerea proiectelor completati acest formular.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.