Programul „instalarea tinerilor fermieri“: 107 milioane de euro au fost deja repartizate pentru afacerile debutante din agricultura

tineri_fermieri.jpg

Agricultorii romani si cei care dezvolta afaceri in zonele rurale au primit de la integrarea Romaniei in UE pana in prezent peste 17 miliarde euro: 8,8 miliarde euro sunt platile directe in agricultura (subventiile) si 8,6 miliarde lei sunt fonduri pentru dezvoltare rurala.

Daca platile directe sunt bune pentru ca-i ajuta pe fermieri sa faca fata concurentei externe, mult mai puternic subventionata, fondurile alocate pentru dezvoltare rurala sunt de departe mai importante pentru ca ajuta la dezvoltarea afacerilor si la ridicarea nivelului de trai in zonele uitate de lume ale Romaniei, zone care inseamna insa aproape jumatate de tara.

„Instalarea tinerilor fermieri“ a fost pana acum cea mai solicitata submasura de finantare din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, potrivit datelor Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR). Reprezentantii institutiei explica: in primii doi ani din acest exercitiu financiar au primit circa 7.500 cereri de finatare de la tinerii pana in 35 de ani care doresc sa primeasca de la bugetul UE cate 50.000 de euro pentru afacerile lor din agricultura.

„Cele mai multe cereri de finantare, 7.436, au fost depuse online pe submasura «Instalarea tinerilor fermieri», prin care fiecare proiect poate beneficia de maximum 50.000 de euro. Dintre proiectele depuse, 2.562 de cereri de finantare au fost selectate pentru a primi finantare, valoarea lor fiind de 107 mil. euro, urmand sa fie selectate si alte proiecte in limita fondurilor disponibile, pentru ca etapa de evaluare-selectare este in desfasurare“, potrivit datelor AFIR.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top