Programul „Prima Casa” sustine portofoliile bancilor

Casa-Bani1.jpg

Creditele in lei acordate populatiei pentru achizitia de locuinte s-au dublat in ultimul an, la 21 miliarde lei, in timp ce creditele in valuta s-au diminuat cu 3 miliarde de lei, 32 miliarde lei, potrivit datelor BNR.

Insa, ritmul de crestere al creditelor pentru achizitia de locuinte s-ar putea diminua in perioada urmatoare din cauza initiativelor legislative care pot afecta capacitatea populatiei de a accesa un astfel de imprumut, cum ar fi legea darii in plata.

„Este evident ca activitatea de creditare imobiliara in lei va scadea puternic. Va fi o perioada de cantonare. Vor trece luni de zile pana cand bancile vor estima care sunt ratele de pierdere, de incurcaturile pe care le pot avea in noile conditii“, spune analistul economic Aurelian Dochia.

Finantarile Prima casa, programul guvernamental care a ingrosat portofoliile bancilor, se vand in prezent la un cost de 2% plus indicatorul Robor la trei luni, referinta costurilor in lei, care in prezent este sub pragul de 1% pe an.

Insa, costul leilor ar putea creşte in perioada urmatoare, ceea ce ar pune presiune pe debitorii cu credite imobiliare, sustin analistii. Soldul finantarilor „Prima Casa” este de aproximativ 28 miliarde lei, peste nivelul soldului imprumuturilor imobiliare in lei, intrucat sunt si finantari in euro, accesate in perioada 2009-2013.

Pentru un credit imobiliar standard de 200.000 de lei (45.000 de euro), costul total dupa 30 de ani ajunge la 337.000 de lei. Venitul minim necesar pentru accesarea creditului este de 2.000 de lei. In cazul „Prima Casa”, pentru un credit de 200.000 de lei, costul total de plata dupa trei decenii este de 306.000 de lei, iar venitul minim necesar este de 1.850 de lei, potrivit conso.ro.

Debitorii care au contractat un credit ipotecar sau pentru alte investitii imobiliare, cu un salariu mai mare decat cei care au accesat un credit de consum (cu aproximativ 40% mai mare), au si un grad de indatorare mai mare (40% comparativ cu 30% in cazul celor cu credite de consum).

BNR spune ca in aceste conditii, la care se adauga si posibilele vulnerabilitati viitoare generate de un mediu cu rate de dobanda aflate la minime istorice, este necesara mentinerea prudentei in activitatea de creditare a populatiei.

Numarul persoanelor care au accesat piata creditului pentru achizitia unei locuinte a crescut dupa criza, iar in prezent depaseşte cu 50% numarul debitorilor care au obtinut un astfel de credit in anul 2008.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *