Programul Prima masina: Statul va garanta 50% din valoarea creditului

parcare.jpg

parcareProgramului „Prima Masina” i-a fost alocat in acest an un buget de 50 de milioane de lei, pentru a oferi garantii pentru aproximativ 1.700 de masini noi. Statul va garanta 50% din valoarea creditului pentru achizitionarea unei masini cu pretul de pana la 50.000 lei fara TVA (62.000 lei cu TVA 24%).

Astfel, persoanele fizice cu varsta cuprinsa intre 18-35 de ani (inclusiv) la data aprobarii creditului, vor beneficia de finantare – exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit – care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Din finantarea acordata, 50% va reprezenta garantia statului.

Persoanele cu varsta de peste 36 ani (inclusiv) la data aprobarii creditului, vor beneficia de finantare – exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit – care va acoperi maximum 90% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Din finantarea acordata, 40% va reprezenta garantia statului.

Pentru a beneficia de garantia acordata de stat prin acest Program, persoanele fizice trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, intre care:

  • Sa faca dovada, cu declaratia pe proprie raspundere si cu copia facturii proforma emise de vanzator, ca autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou, este produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA.
  • Sa dispuna de un avans de minimum 5% (pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-35 de ani), respectiv 10% (pentru persoanele cu varsta de peste 36 de ani) din pretul de achizitie in cazul finantarilor garantate, care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a autoturismului nou, rezultat din factura proforma, si finantarea garantata;
  • Sa nu instraineze autoturismul nou achizitionat in cadrul Programului pe toata durata de valabilitate a garantiei;
  • Sa asigure autoturismul nou achizitionat din finantarea garantata, printr-o polita de asigurare de tip FULL CASCO fara fransiza, care va acoperi cel putin riscurile totale si partiale de furt si dauna; beneficiarul accepta constituirea unei ipoteci mobiliare asupra drepturilor derivand din polita de asigurare in favoarea statului roman, reprezentat de M.F.P., si a finantatorului, proportional cu procentul de garantare, pe toata durata finantarii garantate.

Proiectul normelor de aplicare supus consultarii publice va fi transmis spre analiza si aprobare Guvernului.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.