Programul „Rabla” demareaza in sfarsit – lista colectorilor autorizati

rable.jpg

rableMinisterul Mediului a definitivat lista colectorilor autorizati sa participe la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto „Rabla”, iar de luni, 10 iunie, va incepe distribuirea tichetelor in teritoriu.

“Avand in vedere numarul mare de solicitari primite de la cetațeni, am decis sa repartizam 17.000 de tichete pentru persoanele fizice și 3.000 de tichete pentru persoanele juridice, inclusiv instituțiile publice” a declarat președintele Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Adrian Gearap.

Incepand de luni, 10 iunie, persoanele fizice se pot adresa unuia din colectorii validati de AFM, in vederea participarii la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national. Și persoanele juridice, inclusiv instituțiile publice, iși pot depune dosarele de inscriere la sediul AFM.

Repartizarea tichetelor valorice nu va fi egala in fiecare judet. in prima etapa, vor fi distribuite maximum 25% din numarul total
de tichete, in functie de numarul masinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judetene, conform statisticilor realizate de Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Permiselor.

De asemenea, distribuirea acestora se face in mod egal intre punctele de lucru apartinand colectorilor validati din judetul respectiv.

Sunt interzise:

  1. Transferul si schimbul de tichete distribuite de catre AFM intre colectorii validati
  2. Transferul si schimbul de tichete intre punctele de lucru apartinand aceluiasi colector validat, fara acordul prealabil al Administratiei Fondului pentru Mediu.

Consumarea tichetelor primite initial este o conditie obligatorie pentru depunerea unei cereri de suplimentare a acestora, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice si operatorii economici fara personalitate juridica.

Distribuirea tichetelor solicitate se face din stocul disponibil la nivel national pentru persoanele fizice, pana la epuizarea acestuia, si in limita stocului alocat de catre AFM proprietarilor persoane juridice si operatori economici fara personalitate juridica.

In baza cererii de distribuire depuse, Administratia Fondului pentru Mediu poate distribui cel mult 200 de tichete la fiecare cerere de suplimentare.

Facilitati la cumpararea de masini „prietenoase” cu mediul

In acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achizitionarea unui autovehicul nou, fata de trei tichete cate se utilizau in anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, fata de 3.800 lei cat valora in 2012.

Cumularea eco-tichetului cu tichetul Rabla este posibila in cazul achizitionarii unui autovehicul electric.

Pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei pentru:

  • achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6;
  • achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii ce CO2 mai mica de 100g/km;
  • achizitionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

La achizitionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe langa prima de casare, o reducere in cuantum de maximum 1.000 lei, rezultata prin cumulul a cel mult doua eco-bonusuri.

De asemenea, termenul in care proprietarul unui autovehicul obtine certificatele de distrugere, de radiere si tichetul va fi de maxim 10 zile.

In termen de cel mult 45 de zile, cei care doresc sa-si achizitioneze un autovehicul si detin un tichet valoric, il pot depune la producatorul/dealerul auto acceptat in program, fara a depasi termenul de 20 noiembrie 2013.

Termenul de valabilitate a notei de inscriere pentru achizitionarea unui autovehicul nou de la un producator/dealer validat este de cel mult 90 de zile lucratoare de la emitere, fara a se depasi insa data de 20 noiembrie 2013.

Prin Programul ”Rabla”, derulat anual din 2005 si pana in prezent, au fost casate 459.775 autoturisme uzate si au fost achizitionate 225.869 autoturisme noi.

Documente anexate:
Lista colectorilor autorizati la nivel national (PDF)
Ghidul Rabla 2013 (PDF)
Lista colectorilor respinsi in prima faza a evaluarii (PDF)
Lista colectorilor ale caror contestatii au fost respinse (PDF)

Sursa: Administratia Fondului de Mediu

2 thoughts on “Programul „Rabla” demareaza in sfarsit – lista colectorilor autorizati”

  1. Vladimir.Su spune:

    Iar aceste facilitati sunt cele care recomanda continuarea acestui proiect? E foaret clar faptul ca maniera in care acest program se desfasoara, de la aparitia acestuia, nu a reusit sa multumeasca nici o categorie dintre cele implicate, asa cum evidentiaza foarte clar si Marian Dumitrache.
    Noile masuri introduse, dupa atatia ani, cand se stia ca tichtele sunt transmise si exista o piata neagra, nu sunt decat o maniera derizorie de a trata un subiect care este considerat foarte important, daca se ia in calcul longevitatea acestui program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.