Programul Rabla s-a terminat

rabla.jpg

Programul Rabla s-a terminat. Toate cele 13.000 de tichete electronice destinate persoanelor fizice au fost rezervate. Dealerii auto cer acum suplimentarea fondurilor sau alocarea banilor necheltuiti pe masinile electrice catre cumparatorii de masini obisnuite.

Programul Rabla a inceput cu o intarziere de jumatate de an si este o gura de oxigen pentru piata masinilor noi si pentru producatorii autohtoni. Chiar si asa, vanzarile de masini second hand sunt de trei ori mai mari, iar dealerii cer suplimentarea fondurilor pentru ca programul sa nu se opreasca acum.

„Zvonurile ca programul Rabla va incepe au fost din februarie. Deci toata lumea a avut timp sa faca rezervari. e un succes pentru toata lumea: masinile vechi au fost casate foarte repede si masinile noi au intrat in piata si totodata in economie, pentru ca noi vindem masini cu TVA”, Nicolae Sorescu, directorul unui dealer auto.

„Ma astept la cresterea pietei auto cu cel putin 25% in aceste luni fata de perioadele anterioare”, Adrian Mitrea, specialist al pietei auto.

Vestile mai putin bune vin din faptul ca timbrul de mediu, care finanzeaza acest program, este in vizorul autoritatilor europene, iar Guvernul trebuie sa schimbe acest tip de impozit cu unul care sa nu incalce legislatia comunitara. Cum incasarile pentru acest program sunt incerte, banii ar putea fi alocati de la bugetul necheltuit pentru masinilor electrice si hibrid

Desi cererea este mare, anul acesta prin programul Rabla se vor vinde cu aproximativ 2.000 de masini mai putin decat anul trecut. Motivul este ca o buna parte din suma alocata pentru acest program, adica 75 de milioane de lei, a fost data pentru masinile ecologice. Din pacate doar 1% din aceasta suma a fost deja cheltuita.

Anul acesta se vor vinde 18.000 de masini noi prin program, fata de cele 20.000 in 2015.

Sursa: Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *