Programul „Rabla” si extensia „Rabla Plus” demareaza din 30 mai cu etapa validarii producatorilor si a dealerilor auto

rabla.jpg

Sesiunea de depunere a dosarelor in vederea validarii producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor pentru Programul ‘Rabla 2016’, ce va include in acest an si sectiunea ‘Rabla Plus’, se va derula in perioada 30 mai – 3 iunie, a anuntat Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit AFM, conditiile de participare la Programul ‘Rabla’ si ‘Rabla Plus’, precum si documentele pe care trebuie sa le depuna producatorii/dealerii auto pot fi gasite in ghidurile de finantare a celor doua programe, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 397/25 mai 2016 si pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro), la sectiunile aferente programelor.

Termenul-limita de depunere a dosarelor in vederea validarii este 3 iunie 2016. Ulterior, va demara etapa analizei dosarelor, termenul legal de depunere si solutionare a contestatiilor si publicarea pe site a listei producatorilor/dealerilor auto validati.

Lista producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati sa participe in anul 2016 la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national si Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, precum si cea a operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, vor fi publicate pe site-ul AFM.

Programul ‘Rabla’ se va derula, in 2016, in aceleasi conditii ca si in anul anterior, singura modificare fiind aparitia sectiunii dedicata autovehiculelor electrice, intitulata ‘Rabla Plus’.

In acest an, valoarea totala a programului este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei vor fi alocate extensiei „Rabla Plus”, prin care romanii pot cumpara masini electrice 100%. Cuantumul tichetului valoric va fi tot de 6.500 de lei ca si in anul anterior, in program fiind admise la casare masinile vechi mai vechi de 8 ani.

De asemenea, la fel ca si in 2015, vor exista eco-bonusuri, respectiv de 750 lei la achizitionarea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, in regim de functionare mixt, dar si pentru automobilele hibrid, astfel incat cumparatorii vor putea intra in posesia a maximum 9.000 de lei.

Pe de alta parte, in cazul programului „Rabla Plus” va exista, pe de o parte, o prima de 5.000 de lei acordata celor care vor sa cumpere un automobil nou hibrid, iar pe de alta parte de 20.000 de lei pentru o masina 100% electrica.

Noutatea este ca persoanele care vor sa aplice la „Rabla Plus” nu sunt obligate sa caseze o masina veche. Daca, insa, cei care vor casa o masina veche au in plan achizitionarea unei masini electrice, pot intra in posesia unui tichet valoric de 6.000 de euro.

Estimarile Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) arata ca pentru editia din acest an a Programului „Rabla” vor fi scoase din uz 20.000 de masini vechi, mai vechi de opt ani.

In cadrul programului „Rabla Plus” va exista si componenta de finantare a infrastructurii electrice. De altfel, presedintele AFM, István Jakab, afirma, recent, ca finalizarea Ghidului de finantare pentru Programul de dezvoltare a infrastructurii de incarcare a autovehiculelor electrice si hibrid ar trebui sa aiba loc pana la sfarsitul lunii mai.

Statul ofera in 2016 pana la 20.000 de lei

Persoanele care vor sa-si cumpere masini electrice noi pot sa ceara de la stat sume de pana la 20.000 de lei. Prin programul „Rabla Plus”, asa cum mai este numit de autoritati, Guvernul vrea sa incurajeze achizitionarea de masini prietenoase cu mediul.

Persoanele fizice, firmele si entitatile fara personalitate juridica pot sa ceara bani de la stat pentru a-si cumpara masini electrice noi, potrivit documentului amintit. Concret, acestia pot obtine un ecotichet in valoare de:
•    20.000 de lei, pentru cumpararea unei masini noi pur electrice;
•    5.000 de lei, pentru cumpararea unei masini noi electrice hibride cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 de grame pe kilometru.

 

Sursa: Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top