Programul Romania – Serbia: 193 de propuneri de proiecte depuse pentru primul apel de proiecte

images.jpg

proiecte-europeneUn numar de 193 de cereri de finantare au fost depuse pana la 1 februarie 2016 – data limita de depunere a propunerilor de proiecte in cadrul primului apel de proiecte al Programului Interreg IPA de cooperare transfrontaliera Romania-Serbia. Numarul de proiecte depuse la Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera –Timisoara arata interesul semnificativ al potentialilor beneficiari pentru atragerea de fonduri europene prin acest program.

Cu un buget de 50 milioane de euro, apelul a avut termen limita pentru depunereapropunerilor de proiecte data de 1 februarie 2016. Apelul ramane deschis pana la 15 martie 2016 pentru depunerea de proiecte strategice, pentru care este alocat un buget de 22 de milioane de euro, in cadrul acestui prim apel. Se estimeaza ca proiectele castigatoare vor fi selectate in luna iunie.

Ghidurile aplicantului pot fi consultate pe site-ul programului.

Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia continua finantarea proiectelor de cooperare transfrontaliera in zona de granita romano-sarba pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asistenta pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene si al guvernelor celor doua state. Programul a fost aprobat de Comisia Europeana pe 6 august 2015, iar primul apel a fost lansat pe 15 septembrie 2015.

Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezinta finantare nerambursabila din fondurile Uniunii Europene. In perioada 2014-2020, vor putea fi finantate proiecte pe 4 axe prioritare, in domeniile:

  • promovarea ocuparii fortei de munca si serviciilor pentru o crestere favorabila incluziunii – 18 milioane de euro;
  • protectia mediului si managementului riscurilor – 21 milioane de euro;
  • mobilitate si accesibilitate sustenabile – 21 milioane de euro;
  • atractivitate pentru turism sustenabil – 18 milioane de euro.

Aria eligibila a Programului este constituita din judetele Timis, Caras Severin si Mehedinti (din Romania) si districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

Romania indeplineste in continuare rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice), Autoritatea Nationala fiind stabilita in cadrul Biroului de Integrare Europeana – Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat la Timisoara, in cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Timisoara, fiind sprijinit de Antena SC stabilita la Vršac, Republica Serbia. Auditul la nivelul Programului va fi realizat de catre Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi din Romania, iar atributiile de certificare vor fi indeplinite de catre Autoritatea de Management.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top