Proiect: Autoritatile locale se vor putea imprumuta din Trezorerie, cu dobanda, pentru cofinantarea proiectelor europene​

proiecte-europene.jpg

Autoritatile locale vor putea lua din Trezoreria statului imprumuturi cu dobanda pentru a-si asigura cofinantarea proiectelor europene, potrivit unui proiect de oronanta de urgenta scos in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. Intre timp, Ministerul Finantelor spune ca autoritatile locale se pot imprumuta si de la banci, dar Ministerul dezvoltarii arata ca bancile nu sunt interesate.

Unitatile sau subdiviziunile administrativ-teritoriale vor putea solicita, inclusiv pentru asociatiile de dezvoltare intercomunitara, de la Ministerul Finantelor Publice, in cursul anului 2017, contractarea de imprumuturi din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, in limita sumei de 500 de milioane de lei, pentru asigurarea prefinantarii si/ sau cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile din perioada de programare 2007-2013 si perioada 2014-2020, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor, prevede proiectul de OUG. In schimb, in nota de fundamentare a proiectului, limita sumei generale pentru aceste imprumuturi este de 1,3 miliarde de lei.

Aceste imprumuturi vor avea urmatoarele conditii:

  • dobanda: ROBOR la 3 luni comunicata de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a lunii anterioare acordarii imprumutului, plus o marja de 3,00 puncte procentuale si care ramane fixa pe toata durata de derulare a imprumutului;
  • perioada de rambursare: pana la 20 ani, cu posibilitatea rambursarii anticipate, partial sau integral;
  • termenul-limita de depunere la directiile generale regionale ale finantelor publice/administratiile judetene ale finantelor publice a documentelor prevazute la alin. (11) pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale: 31 octombrie 2017.
  • nu va exista o limita de indatorare ca procent din veniturile autoritatilor respective.

Ministerul mai arata ca si din cauza unor „corectii aplicate proiectelor aflate in implementare, autoritatile administratiei publice locale sunt pe de o parte in imposibilitatea achitarii acestora, iar pe de alta parte in imposibilitatea asigurarii finantarii implementarii in continuare a proiectelor”.

OUG imprumuturi

Sursa: economie.hotnews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top