Proiect de Lege privind infiintarea Consiliului national pentru dezvoltarea resurselor umane din administratia publica

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Guvernul a aprobat astazi, 17 iulie, proiectul de Lege privind infiintarea Consiliului national pentru dezvoltarea resurselor umane din administratia publica. Organismul va avea rol consultativ, fara personalitate juridica, activitate nepermanenta si va functiona pe langa Secretariatul General al Guvernului.

Rolul Consiliului va fi acela de a promova un cadru institutional adecvat pentru coordonarea politicilor publice si actiunilor cu impact asupra resurselor umane din administratia publica, asigurand dezvoltarea resurselor umane din administratia publica, precum si de a evalua atingerea obiectivelor asumate in domeniul resurselor umane de catre Guvernul Romaniei.

Consiliul va avea, in principal, urmatoarele atributii:

  • evaluarea modului de indeplinire a obiectivelor si tintelor asumate in domeniul resurselor umane din administratia publica prin documente strategice;
  • elaborarea rapoartelor privind evolutiile inregistrate in domeniul resurselor umane din administratia publica;
  • identificarea prioritatilor de reforma in domeniul resurselor umane;
  • avizarea strategiilor nationale privind resursele umane din administratia publica, precum si a propunerilor legislative cu impact asupra personalului din administratia publica la nivel national;
  • formularea de propuneri sau recomandari pentru armonizarea prioritatilor legislative in domeniul resurselor umane promovate de institutiile cu atributii in domeniul resurselor umane. Coordonarea Consiliului va fi asigurata de prim-ministru sau, in lipsa acestuia, de catre ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

In situatia in care acestia lipsesc, coordonarea este asigurata de reprezentantul Secretariatului General al Guvernului, respectiv de reprezentantul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, dupa caz.

Consiliul va fi format din 15 membri (6 reprezentanti ai institutiilor administratiei publice centrale si 9 ai structurilor/organizatiilor din mediul ONG, academic si confederatii sindicale):

  • cate un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Educatiei Nationale si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici;
  • cate un reprezentant al structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale;
  • doi reprezentanti ai mediului academic, desemnati de Consiliul National al Rectorilor;
  • un reprezentant al organizatiilor neguvernamentale cu preocupari in domeniul resurselor umane;
  • doi reprezentanti ai confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national, care au in componenta lor organizatii sindicale ale angajatilor din administratia publica, nominalizati de Consiliul Economic si Social.

Membrii Consiliului vor avea un mandat de 4 ani, secretariatul tehnic va fi asigurat de Secretariatul General al Guvernului, care va asigura si finantarea cheltuielilor necesare exercitarii atributiilor Consiliului.

Se estimeaza ca aceasta lege sa intre in vigoare, dupa adoptarea de catre Parlamentul Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie 2019.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top