Proiectele Regio reprezinta solutia dezvoltarii regionale

Regio_400x2541.jpg

Programul Operational Regional (REGIO) 2014-2020, adoptat de Comisia Europeana (CE) pe data de 23 iunie 2015, este succesorul Programului Operational Regional 2007-2013 si unul dintre programele prin care România poate accesa, in perioada 2014-2020, fondurile europene structurale si de investitii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR). Acest program are ca obiectiv general cresterea competitivitatii economice si imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale si regionale, prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, a conditiilor infrastructurale si a serviciilor, care sa asigure o dezvoltare sustenabila a regiunilor, capabile sa gestioneze in mod eficient resursele, sa valorifice potentialul lor de inovare si de asimilare a progresului tehnologic.

Rezultatele programului REGIO, derulat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Centru in precedenta perioada de programare, in decurs de peste opt ani, pâna la lansarea din 2015 a programului 2014-2020, au asigurat un grad de absorbtie de peste 82,5% din cele 408 milioane euro alocate de Uniunea Europeana pentru investitii in regiune. Cetatenii pot vedea direct impactul proiectelor de dezvoltare locala si regionala, realizate cu finantare europeana, de care beneficiem cu totii, indiferent daca este vorba de lucrari de imbunatatire a drumurilor judetene, a infrastructurii scolare, a structurilor sociale, de sanatate sau turistice. Toate aceste realizari sunt complementare si integrate deja in peisajul cotidian, de la proiectele de dezvoltare a oraselor, pâna la investitiile locale ale mediului de afaceri, coordonate de ADR Centru. Toate aceste proiecte depasesc ca numar cifra de 1300 si au o valoare totala de peste 1,1 miliarde euro, fiind finantate in principal pe Programul Operational Regional 2007-2013, dar si pe programul complementar de competitivitate economica.

Continuator al precedentului Program Operational Regional, programul REGIO 2014-2020 (având si acronimul POR) a suferit mai multe modificari de la adoptarea sa in iunie 2015 si pâna in momentul de fata. Ultima si cea mai importanta a fost cea de la finalul anului 2017, modificare prin intermediul careia, pe lânga realizarea de realocari intre diferitele Axe si Prioritati de Investitii ale Programului s-a inclus o noua axa prioritara – Axa Prioritara 13 – Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii. De asemenea, in cursul anului 2017, POR 2014-2020 a primit o alocare de 160 milioane euro de la Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020.

Pentru dezvoltarea Regiunii Centru, in urmatorii ani continua munca privind absorbtia unei sume de circa 800 milioane euro, ce reprezinta fondurile alocate pentru a fi investite in proiecte de reabilitare termica si eficienta energetica, proiecte de finantare a firmelor private, de dezvoltare a infrastructurii rutiere, de regenerare si dezvoltare a obiectivelor istorice si a statiunilor turistice, dar si proiecte ce vizeaza dezvoltarea durabila a oraselor, de modernizare a infrastructurii sanitare si sociale, proiecte pentru sustinerea dezvoltarii comunitatilor marginalizate si a infrastructurii educationale.

Concret, in cadrul sedintei Comitetului de Monitorizare al POR, desfasurata in data de 24 mai 2018, s-a propus o noua modificare asupra programului, prin crearea a 2 Axe Prioritare noi: Axa Prioritara 14 „Crearea infrastructurii spitalelor regionale de urgenta” si Axa Prioritara 15 „Initiativa pentru IMM-uri”. Prin urmare, Programul are in momentul de fata 15 Axe Prioritare, care au in total o alocare estimata de 8,39 miliarde euro, din care 6,86 miliarde euro reprezinta sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR). Alocarea aferenta Regiunii Centru din cadrul programului REGIO 2014-2020 este de 667,81 milioane euro din FEDR, la care se adauga cofinantarea nationala, rezultând un buget total de 797,02 milioane euro.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top