Proiectul bancilor de tesuturi a fost blocat

banca-de-tesuturi.jpg

bancaPatru centre regionale tip banci de tesuturi ar trebui sa aiba Romania, conform normativelor europene. Au fost alocate si fonduri PHARE de aproape 4 milioane de euro, bani pierduti in noua ani de balbe birocratice si dezinteres. Cel mai recent esec al proiectului a fost inregistrat la sfarsitul anului trecut, cand nu s-a prezentat nimeni la licitatiile pentru constructii.

Iasi, Targu-Mures, Timisoara si Bucuresti. Plus cate un milion de euro de fiecare. Sunt principalele date ale proiectului celor patru centre regionale tip banci de tesut care bate pasul pe loc. In fiecare oras s-a alocat teren si s-au facut planuri. Pe terenuri cresc insa buruieni, pentru ca firmele de constructii nu au fost interesate.

„Anul trecut s-a lansat si licitatia si din nefericire nu s-a prezentat nimeni la licitatie, desi au fost vreo sapte firme care au cerut clarificari, n-am inteles de ce, pentru ca in final, in ziua licitatiei n-a venit nimeni, nu s-a depus niciun dosar, practic pierzandu-se banii”, spune Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant. Si nu se pierd doar bani. „Din nefericire, la ora actuala se cam pierd in tara, sunt capete femurale, resturi biologice care altfel se arunca, deci cu acordul celui de la care, sa zicem, ca au fost recoltate sau in urma unei interventii chirurgicale, toate astea ar putea ajunge in niste banci foarte bine dotate”, spune Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant.

Stocarea grefelor ar insemna sanse in plus de recuperare mai rapida pentru pacienti cu arsuri grave, ca in cazul ranitilor din Clubul Colectiv. La fel de importanta ar fi pentru cei cu traumatisme osoase.

„Os, ligamente, tendoane… cele artficiale nu prea au castigat teren”, spune Radu Deac, presedintele Agentiei Nationale de Transplant.

Din patru milioane de euro alocati proiectului, un sfert era destinat pregatirii specialistilor pentru prelevare si stocare. Anul acesta se vor relua procedurile pentru bancile de tesut.

Sursa: Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *