Proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” se apropie de final

biserica.jpg

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, a declarat ca implementarea proiectului „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” a fost realizata in proportie de 90 %.

„Proiectul de implementare a proiectului legat de cele 16 biserici din lemn, dintre care 8 biserici parte a patrimoniului UNESCO, a fost definitivat in procent de 90%, si cred ca in urmatoarele trei luni de zile intreg proiectul va fi terminat. A fost o lucrare complexa, intârziata aproape un an de zile din cauza contestatiilor depuse de unul dintre participati, iar atribuirea ulterioara executarii proiectului catre doua firme a marit considerabil timpul de executie. Punerea in practica a proiectului a insemnat o discutie pe un alt palier cu aproape 40 de persoane din satele si comunele in care se afla lacasele de cult care urmau sa beneficieze in urma lucrarilor de infrastructura. Ideea principala a fost sa punem in evidenta lacasele de cult, unele foarte vechi ca turistii români si straini sa beneficieze de toate facilitatile (…), lucrarile executate nu au influentat sub nicio forma interiorul sau exteriorul bisericutelor din lemn, ci a dus la crearea unui sistem functional util atât turistilor, cât si beneficiarilor proiectului” a spus Zamfir Ciceu. ,

De asemenea, managerul de proiect din cadrul CJ Maramures, Claudia Breban, a subliniat ca proiectul a adus in sprijinul parohiilor ortodoxe sau greco-catolice o infrastructura necesara practicarii unui turism religios civilizat.

‘”Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord, in cazul nostru judetul Maramures, a insemnat formarea unei infrastructurii functionale in jurul lacaselor de cult, adica: drumuri de acces, pavaje, lucrari de drumuri, aparari de mal, iluminat stradal, ornamental si arhitectural, alimentari cu apa, puncte de parcare, centre de informare turistica, grupuri sociale, cât si alte facilitati care confera posibilitatea practicarii unui turism religios civilizat. O mare parte din lacasele de cult au beneficiat de imprejmuiri cu garduri din lemn, rachita naturala, zidarie din piatra si alte elemente de arhitectura care confera bisericilor o nota aparte. Lucrarile au fost respectate in intregime de constructori, iar partea de infrastructura deja terminata ofera o anumita prestanta bisericutelor din lemn”, a precizat Claudia Breban.

Valoarea proiectului este de 19.851.274, 44 lei, fiind finantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, Guvernul României, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, CJ Maramures.

Unele dintre bisericutele de lemn din Maramures au vechime de aproape 300 de ani si pastreaza o arhitectura neschimbata.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top