Propunere de la ministrul Agriculturii: Ajutoare de stat pentru producatorii de tuica

Daniel_Constantin.jpg

Daniel_ConstantinMinisterul Agriculturii a lansat in dezbatere publica o propunere de ordonanta guvernamentala prin care statul va acorda ajutoare de minimis pentru micii producatori de bauturi distilate traditionale (tuica si palinca).

Beneficiarii vor trebui sa faca dovada ca au in proprietate livezi de pruni/meri sau alte culturi care stau la baza fabricarii de spirtoase si vor primi intre 1.200 si 2.400 de lei ca ajutor nerambursabil pentru achizitionarea de cazane sub presiune, serpentine si alte componente folosite la distilare.

Programul, denumit generic „Hai noroc si sanatate!” va fi creat dupa modelul ajutorului de minimis pentru instalatiile de racire a laptelui si va fi pus in aplicare de APIA la nivelul intregii tari.

Programul va fi unul multianual, iar alocarea bugetara propusa este de 48 de milioane de lei/an. Ministrul Agriculturii sustine ca banii reprezinta de fapt o investitie, pentru ca vor fi recuperati indirect, din taxele si impozitele percepute producatorilor.

„Productia de rachiu/tuica/palinca este o indeletnicire traditionala si generatoare de venituri, care in acest moment nu sunt impozitate aproape deloc de statul roman. Ajutandu-i pe micii intreprinzatori de la sate sa-si imbunatateasca capacitatile de productie, vom avea si o evidenta a acestora si vom creste masa impozabila”, a declarat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Sursa: APIA (Agentia de Pacaleli si Intoxicari despre Agricultura)

Acest material este o gluma de 1 Aprilie. Nu va grabiti sa depuneti dosarele! 

One Reply to “Propunere de la ministrul Agriculturii: Ajutoare de stat pentru producatorii de tuica”

  1. Costica Ciocan spune:

    Pare interesanta gluma . Trebuie mentionat ca ar fi bine sa se specifice alaturi de „rachiu/tuica/palinca” si produsul din Maramuresul Istoric inregistrat ca marcă zis: „HORINCĂ”.
    Ar fi deasemenea indicat la modul real pentru cei interesati, ca pe viitor , cu sau fara finantari UE, la achizitionarea de cazane sub presiune, serpentine si alte componente folosite la distilare sa se prevada izolarea termica a acestora pentru a reduce consumul energetic, poluarea aerului, a duratei de distilare (la jumatate timp si 1/2 costuri pt combustibil sau energie de alta natura), a imbunatatirii mai facila a calitatii(important) si sigurantei tehnologice a HORINCII, ţuicii, ginars-lui, etc. Scad costurile si creste competitivitatea producatorilor. de distilat din fructe.
    Va stam la modul real, fara glume, la dispozitie cu consultanta in domeniu pe adresa de mai sus.
    Cu stima,
    ing ISCIR C-tin Ciocan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top