Punerea in aplicare a obiectivelor strategice europene in domeniul educatiei si formarii

educatie_apel.jpg

O componenta-cheie a Programului de invatare pe tot parcursul vietii (Lifelong Learning Programe – LLP) este punerea in aplicare a obiectivelor strategice europene in domeniul educatiei si formarii.

LLP este un program-umbrela, care integreaza diverse initiative educationale si de formare, al caror scop este sa permita cetatenilor de orice varsta sa urmeze oportunitati de studiu in toata Europa.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 16.09.2013
Buget: 4.000.000 euro

Obiectivul general

Prezenta cerere de propuneri incurajeaza cooperarea intre tarile UE pentru a atinge obiectivele programului Europa 2020:

  • sprijinirea cresterii gradului de constientizare si a angajamentului institutional, a coordonarii si a parte­neriatului cu toate partile interesate pentru a promova in special competentele necesare pentru crestere si competitivitate si capacitatea de insertie profesionala a tinerilor (partea A);
  • sprijinirea dezvoltarii, testarii si evaluarii, prin studii efectuate la fata locului, a solutiilor inovatoare in materie de politici pentru a reduce abandonul scolar timpuriu (partea B).

Solicitanti elieducatie_apelgibili

Cererile pot fi trimise de catre organizatii (inclusiv toate organizatiile partenere) stabilite in tarile participante la Programul de invatare pe tot parcursul vietii: cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, tarile SEE/AELS: Islanda, Liechtenstein, Norvegia; tarile candidate: Croatia si Turcia, la care se adauga Elvetia, Serbia, fosta republica Iugoslava a Macedoniei, Bosnia si Hertegovina, Albania si Muntenegru.

Cel putin o tara din cadrul parteneriatului trebuie sa fie un stat membru al UE (valabil numai pentru partea B a prezentei cereri de propuneri).

Beneficiarii pot fi:

  • ministere nationale sau regionale responsabile pentru educatie si formare si pentru politicile de invatare pe tot parcursul vietii;
  • alte autoritati/organisme si organizatii ale partilor interesate care isi desfasoara activitatea in domeniul elaborarii si punerii in aplicare a politicilor de invatare pe tot parcursul vietii: asociatii europene/nationale/regionale sau organizatii ale caror activitati principale sau responsabilitati de baza sunt legate direct de orice sector de educatie si formare profesionala, in special organizatii ale partenerilor sociali si alte asociatii nationale sau regionale care reprezinta interesele unui grup societal in elaborarea si punerea in aplicare a politicilor de invatare pe tot parcursul vietii.

Partea A – Sprijin pentru punerea in aplicare si cresterea constientizarii la nivel national in ceea ce priveste obiectivele cooperarii europene in domeniul educatiei si formarii (ET 2020):

Cererile de finantare pot fi depuse numai de parteneriate nationale formate din cel putin trei organizatii, in care este implicata cel putin o autoritate nationala sau regionala responsabila pentru educatie si formare si pentru politicile de invatare pe tot parcursul vietii (invatamant prescolar, scoli, educatie si formare profe­sionala, invatamant superior si educatie pentru adulti) si alte organisme si organizatii ale partilor interesate implicate direct in dezvoltarea si punerea in aplicare a acestor politici.

Partea B – Sprijin pentru punerea in aplicare a solutiilor inovatoare in materie de politici la nivel insti­tutional pentru reducerea abandonului scolar timpuriu, in conformitate cu prioritatile stabilite in cadrul programelor Europa 2020 si ET 2020:

Cererile de finantare pot fi depuse numai de parteneriate transnationale formate din ministerele nationale sau regionale responsabile pentru elaborarea si punerea in aplicare a politicilor in domeniul educatiei si formarii si in domeniul invatarii pe tot parcursul vietii sau alte organizatii desemnate de aceste ministere pentru a raspunde cererii de propuneri.

Parteneriatele trebuie sa fie alcatuite din cel putin cinci organizatii, in care sunt implicate trei sau mai multe tari eligibile. Cel putin un partener din fiecare tara trebuie sa fie un minister national sau regional responsabil pentru dezvoltarea si punerea in aplicare a politicilor in domeniul educatiei.

Activitati eligibile

Partea A – Sprijin pentru punerea in aplicare si cresterea constientizarii la nivel national in ceea ce priveste obiectivele cooperarii europene in domeniul educatiei si formarii (ET 2020)

Activitatile care urmeaza a fi finantate in cardul acestei parti a cererii de propuneri includ:

  • activitati de crestere a gradului de constientizare care incurajeaza dezbaterile si dialogul la nivel national privind punerea in aplicare a celor patru obiective strategice ale ET 2020 pentru sustinerea strategiei Europa 2020;
  • crearea de forumuri ale partilor interesate cu privire la strategiile in domeniul invatarii pe tot parcursul vietii pentru combaterea somajului in randul tinerilor si pentru promovarea cresterii;
  • activitati de diseminare si de crestere a gradului de constientizare in cadrul ET 2020 pentru imbuna­tatirea oportunitatilor de invatare pe cai alternative;
  • actiuni de urmarire la nivel national prin crearea unei legaturi intre rezultatele Metodei deschise de coordonare si programele nationale existente.

Partea B – Sprijin pentru punerea in aplicare a solutiilor inovatoare in materie de politici la nivel insti­tutional pentru reducerea abandonului scolar timpuriu, in conformitate cu prioritatile stabilite in cadrul programelor Europa 2020 si ET 2020

Activitatile care vor fi finantate in baza acestei parti a cererii cuprind:

  • elaborarea, testarea si evaluarea solutiilor inovatoare in materie de politici de reducere a abandonului scolar timpuriu prin studii efectuate la fata locului prin intermediul parteneriatelor transnationale;
  • proiectarea si testarea in comun a actiunilor inovatoare de politica, implicand un numar suficient de mare de institutii de invatamant;
  • analiza, perspectiva politicilor, a eficacitatii, eficientei si conditiilor pentru scalabilitatea rezultatelor obtinute in urma realizarii de experimente in materie de politici si pentru transferul transnational de bune practici;
  • diseminarea sistematica la nivel national si european; facilitarea transferabilitatii intre diferite sisteme si politici din domeniul educatiei si formarii.

Pentru partile A si B: activitatile trebuie sa fie initiate intre 1 martie 2014 si 31 mai 2014.

Durata obligatorie a proiectului este de 12 luni pentru partea A si de 36 de luni pentru partea B.

Conditii de finantare

Bugetul total alocat pentru cofinantarea proiectelor se ridica la 4 milioane euro.

Contributia financiara a Uniunii Europene nu poate depasi 75% din totalul costurilor eligibile.

Subventia maxima pentru fiecare proiect va fi de 120.000 EUR pentru partea A si de 800.000 EUR pentru partea B.

Termen-limita

Vor fi acceptate doar cererile completate corespunzator si depuse pana luni, 16 septembrie 2013, ora 12.00 (Ora Europei Centrale).

O cerere completa consta in urmatoarele elemente:

  1. un exemplar original al dosarului cererii (formularul electronic si cele patru anexe ale acestuia). Acesta se depune online conform instructiunilor din Ghidul utilizatorului de formulare electronice. Aceasta versiune, inclusiv anexele, este considerata versiunea principala;
  2. un exemplar tiparit care trebuie trimis prin scrisoare simpla sau cu confirmare de primire imediat dupa depunere online.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul general al programului (PDF)

Finantator: Comisia Europeana

Sursa: Europa.eu

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top