Radu Dudau : Sistemul energetic romanesc are nevoie de investitii de miliarde de euro

bani-716x300.jpg

Sistemul energetic romanesc are un necesar de investitii de ordinul miliardelor de euro anual, in functie de tintele pe care si le va asuma tara noastra la nivel european, a declarat,  Radu Dudau, consilier al ministrului de resort si manager al proiectului.

„In prezent, lucram de zor la modelarea cantitativa a datelor din strategia energetica, alaturi de consultantul selectat. Sistemul national de energie are nevoie de investitii de miliarde de euro anual in productie, in infrastructura de transport, distributie, consum, eficienta energetica si asa mai departe. Dorim sa venim cu cifre specifice in functie de diferite scenarii”, a spus Dudau, in cadrul conferintei Focus Energetic.

Potrivit acestuia, consultantii analizeaza trei scenarii, in functie de tintele de politica energetica asumate de Romania la nivel european.

„Un scenariu analizeaza situatia in care, in 2020, se opresc obligatiile de politici energetice pe care le are Romania in momentul de fata. Scenariul central este cel de aliniere la obligatiile europene, dar avem si un scenariu ambitios care face loc energiilor curate si decarbonizarii, ca sa vedem care vor fi costurile”, a sustinut managerul de proiect.

El a subliniat ca, in urma analizei acestor scenarii, echipa care elaboreaza strategia va stabili un mix optim de surse energetice pentru Romania din punctul de vedere al costurilor.

Dudau a mai spus ca draftul noii strategii va fi lansat in dezbatere publica la inceputul lunii octombrie, urmand ca la finele lunii octombrie sa existe un document final.

Consortiul format din EY (fostul Ernst&Young) si grecii de la E3 Modelling PC a castigat, in urma cu o luna, licitatia pentru a realiza modelarea cantitativa a datelor ce vor face parte din viitoarea Strategie Energetica a Romaniei 2016 — 2030.

Consultantul selectat va realiza modelarea matematica a datelor obtinute in urma procesului de consultare publica pentru realizarea Strategiei Energetice.

In luna iulie, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, declara ca proiectul de elaborare a noii Strategii Energetice a Romaniei 2016 — 2030 este in grafic.

„Documentul va contine directii strategice si tinte de regenerabile, dar nu va stabili detalii, pentru ca ar rezulta un document de sute si mii de pagini. Rolul consultantului este de a realiza modelarea matematica, iar aceasta va fi un fundament pentru finalizarea proiectului”, a sustinut Corina Popescu.

Potrivit acesteia, strategia energetica va fi detaliata in planurile nationale care vor fi elaborate ulterior.

Documentul final al Strategiei Energetice a Romaniei 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, va fi publicat in jurul datei de 15 septembrie 2016, prin armonizarea aspectelor analizei calitative cu datele obisnuite prin modelare matematica macroeconomica, in cadrul analizei cantitative a sectorului energetic national, a anuntat, in luna mai, Ministerul Energiei.

Institutia a lansat spre dezbatere publica rapoartele celor cinci sesiuni de lucru, care s-au desfasurat in perioada 9 martie — 14 aprilie 2016 si care integreaza informatiile obisnuite in urma procesului consultativ din cadrul etapei de analiza calitativa a sectorului energetic romanesc, insumand propunerile a circa 300 de specialisti care au participat la sesiunile de lucru.

Prin aceste documente se traseaza tendintele de dezvoltare si restrictiile de ordin politic si economic care trebuie considerate in procesul de elaborare a Strategiei Energetice a Romaniei 2016 — 2030, cu perspectiva anului 2050. Rapoartele sesiunilor de lucru nu reprezinta, in acest stadiu, angajamentul strategic al Ministerului Energiei.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *