Raport CE: 71% dintre fraudele din agricultura cu fonduri europene provin din Romania, Ungaria, Italia si Polonia

agricultura-300x225.jpg

Un raport realizat de Comisia Europeana (CE) care se discuta saptamana aceasta in sedinta plenara a Parlamentului European indica faptul ca 71 % din numarul total de nereguli frauduloase notificate in domeniul resurselor naturale (agricultura, dezvoltare rurala si pescuit) provin din Ungaria, Italia, Polonia si Romania. Potrivit documentului citat, in 2014, sectorul dezvoltarii rurale prezinta cel mai mare numar de nereguli frauduloase raportate, cu cea mai mare crestere in comparatie cu 2013. Este vorba despre fraude care au aparut in cheltuirea banilor europeni, dar si atunci cand trebuia sa se incaseze bani la bugetul statelor membre, se arata in raportul anual pe 2014 privind protejarea intereselor financiare ale UE – combaterea fraudei.

„Parlamentul European este preocupat de cresterea constanta a numarului neregulilor fara caracter fraudulos aferente fondurilor UE gestionate direct, atat in ceea ce priveste numarul de cazuri, cat si sumele implicate; este surprins de faptul ca numarul neregulilor frauduloase a crescut in 2014 de patru ori fata de exercitiul precedent si solicita Comisiei explicatii detaliate si masuri necesare pentru contracararea acestei tendinte”, se arata in raport.

In ceea ce priveste cheltuielile, in 2014 numarul neregulilor constatate si raportate ca avand caracter fraudulos a scazut doar cu 4 %, dupa o crestere cu 76% in 2013.

Parlamentul European indeamna autoritatile competente sa intreprinda toate masurile necesare pentru a reduce numarul neregulilor cu caracter fraudulos, dar nu in detrimentul standardelor de control”, se mai specifica in raport.

Fraude de 3,24 de miliarde de euro
In total, in 2014, neregulile raportate la nivelul statelor membre, atat cele frauduloase cat si cele nefrauduloase, au generat pierderi financiare  de aproximativ 3,24 de miliarde de euro, cu 36% mai mari decat in 2013. In jur de 2,27 miliarde de euro din neregulile raportate sunt legate de cheltuieli, reprezentand 1,8% din totalul platilor facute de UE.

Este vorba despre aproximativ 16.500 de nereguli raportate Comisiei in 2014, cu 48% mai multe decat anul anterior, din care aproximativ 1.650 au avut caracter fraudulos si au generat prejudicii de 538,2 milioane de euro.

„Parlamentul European ia act de faptul ca neregulile frauduloase legate de cheltuieli au implicat o suma de 362 de milioane EUR, reprezentand 0,26% din totalul platilor, si cele legate de venituri au implicat o suma de 176,2 milioane EUR, reprezentand 0,88% din valoarea bruta a resurselor proprii traditionale (RPT) colectate in 2014″, se mai arata in raport.

In ceea ce priveste neregulile nefrauduloase, acestea au avut un impactul financiar total cu 47% mai mare decat in 2013, in timp ce numarul acestor nereguli a scazut cu 5%. Practic, neregulile nefrauduloase legate de cheltuieli au afectat 1,54% din totalul platilor, iar cele legate de venituri au afectat 3,66% din RPT colectate in 2014.

„Parlamentul considera ca neregulile fara caracter fraudulos trebuie combatute prin masuri administrative, in special introducand cerinte mai transparente si mai simple, prin suplimentarea serviciilor de asistenta tehnica acordate de Comisie statelor membre si prin intensificarea schimbului de bune practici si de invataminte trase; crede ca metodologia pentru calcularea ratelor de eroare trebuie sa fie armonizata la nivelul UE si al statelor membre„, se arata in raport.

„Parlamentul European invita Comisia sa-si asume responsabilitatea deplina pentru recuperarea fondurilor platite in mod necuvenit de la bugetul UE, precum si pentru imbunatatirea colectarii resurselor proprii si sa stabileasca principii uniforme de raportare in toate statele membre in vederea colectarii unor date adecvate, comparabile si exacte”, avertizeaza parlamentarii potrivit carora neregulile care nu sunt de natura frauduloasa sunt adesea corelate cu necunoasterea suficienta a unor norme si cerinte complexe.

In ce constau fraudele

Potrivit raportului citat, printre fraudele care au fost luate in considerare de specialistii UE se numara cele legate de TVA, taxe vamale, coruptia, achizitiile publice, sau contrabanda cu tutun sau cu produse contrafacute .

„Parlamentul constata ca nivelul neregulilor datorate nerespectarii normelor privind achizitiile publice este in continuare ridicat; (…) Parlamentul constata ca neregulile din 2014 legate de Politica comuna in domeniul pescuitului au revenit la un nivel comparabil cu cel din 2012, dupa o crestere inregistrata in anul 2013; constata ca categoria de nereguli detectata cel mai frecvent in perioada 2010-2014 a fost „neeligibilitatea actiunii/proiectului pentru ajutor”, urmata de „incalcarea normelor privind achizitiile publice”.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top