Raport UE: Polonia si tarile baltice au fost principalii beneficiari ai finantarilor europene in anul 2012

Buget_UE_2012_grafic.jpg

Buget_UE_2012_graficRaportul financiar pe 2012, publicat de catre Comisia Europeana, arata ca 94% din suma totala de 135,6 miliarde euro care reprezinta bugetul UE pe 2012 a fost alocata unor beneficiari din intreaga Europa, cum ar fi cercetatorii, studentii, intreprinderile mici si mijlocii, orasele, regiunile si ONG-urile.

In 2012, bugetul UE a prevazut o finantare sporita in domenii care favorizeaza cresterea, crearea de locuri de munca si investitiile in cercetare si educatie:

  • Fondul de coeziune a contribuit anul trecut cu 9,6 miliarde euro la construirea a 1.274 km de strazi si a 950 km de cai ferate;
  • anul trecut au fost primite 17.374 de cereri de finantare din UE in domeniul cercetarii, 7,8 miliarde euro fiind acordate prin intermediul celui de Al saptelea program-cadru de cercetare;
  • 1,2 miliarde euro au fost investite in invatarea pe tot parcursul vietii.

Raportul arata, de asemenea, ca UE ramane lider mondial in materie de ajutor umanitar, oferind asistenta unui numar de peste 122 de milioane de persoane din peste 90 de tari din afara frontierelor Uniunii Europene.

Ponderea cheltuielilor administrative (salarii, pensii, cladiri…) a ramas stabila in 2012, reprezentand 6% din bugetul total al UE.

„Desi anul 2012 a fost marcat de dificultati financiare, bugetul UE pentru acest exercitiu financiar a continuat sa furnizeze finantare si sa sprijine investitiile in interesul cetatenilor si al regiunilor Europei”, a declarat Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru programare financiara si buget, subliniind ca „Gradul ridicat de executie a bugetului confirma importanta sporita a finantarii UE acordate in faza redresarii economice incipiente”.

Campionii absorbtiei

In termeni absoluti, beneficiind de 15,7 miliarde euro, Polonia a fost destinatarul principal al fondurilor acordate de UE (urmata de Spania si Franta). Daca se raporteaza volumul finantarii UE la venitul national brut, Estonia este principalul beneficiar, fiind urmata de Letonia si Lituania.

Germania (urmata de Franta, Marea Britanie si Spania) a ramas beneficiarul principal al fondurilor UE in domenii precum cercetarea si inovarea; Polonia a beneficiat in cea mai mare masura de finantarea in materie de coeziune.

Franta a fost cel mai important beneficiar al fondurilor agricole, urmata de Germania, Spania si Italia.

Olanda a fost beneficiarul principal in ceea ce priveste spatiul de libertate, securitate si justitie, in timp ce Italia, urmata de Belgia, se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste fondurile obtinute de la bugetul UE, in cadrul sectiunii dedicate „cetateniei”.

Contributiile statelor membre la bugetul UE

In mod traditional, raportul ofera informatii cu privire la „soldurile bugetare operationale”, si anume diferenta dintre contributia statelor membre la bugetul UE si cuantumul fondurilor UE pe care acestea le primesc. Acest calcul nu ofera decat o imagine partiala a costurilor in raport cu beneficiile pe care le presupune apartenenta la UE, intrucat nu ia in considerare diversi parametri, cum ar fi avantajele financiare pe care orice stat membru le obtine de pe urma pietei interne sau a societatilor sale private carora li se atribuie contracte in cadrul unor proiecte finantate de UE in alte tari.

Statele membre afectate de criza (Grecia, Portugalia si Spania) se numara printre principalii beneficiari in 2012, in timp ce Suedia, Danemarca si Germania sunt cei mai importanti contribuabili neti.

Cele mai mari economii aduc contributia cea mai importanta la bugetul UE. In 2012, avutia (exprimata cu ajutorul indicatorului VNB) a contribuabililor neti a crescut cu 2,4% in medie, in timp ce VNB-ul beneficiarilor neti a ramas practic neschimbat din cauza crizei economice. Bugetul UE este intemeiat pe principiul solidaritatii; astfel se explica de ce, in anumite cazuri, contributiile nete au crescut.

Mai mult, majoritatea statelor membre au imbunatatit executia fondurilor aferente politicii de coeziune si altor programe de investitii care le-au fost alocate si au primit mai multe fonduri in temeiul politicii agricole; acesti factori explica, de asemenea, cresterea redusa a contributiilor din partea contribuabililor neti.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top