Raportul Societatii Academice: Companiile private au intrecut autoritatile locale la fraudarea fondurilor europene

SAR_Fonduri_Europene_Vulnerabile.jpg

SAR_Fonduri_Europene_VulnerabileO analiza a Societatii Academice din Romania (SAR), data ieri publicitatii, arata ca mediul privat – asociati, administratori, actionari, directori, manageri sau angajati ai unor companii private – detine o proportie de 57,20% din totalul cazurilor de frauda, urmat de autoritatile publice locale (primari, viceprimari, consilieri locali si functionari publici) – 26,52%, ONG-uri – 8,71%, persoane fizice, majoritatea fermieri – 7,58%.

Topul metodelor de fraudare identificate de SAR este condus de abuzul in serviciu si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice/persoanelor, luarea de mita si instigarea la luare de mita, folosirea serviciilor de consultanta pe parcursul proiectului pentru a masca deturnarea de fonduri (metoda numita „spaga 2.0” de expertii SAR), cheltuirea fondurilor europene in alte scopuri, investitii cu bani europeni care devin de utilitate personala, oferte tehnice false, decontul banilor pe societati fictive, tergiversarea incheierii contractului dupa atribuire, fuga cu prefinantarea, spalare de bani.

Cel mai afectat fond european a fost fondul de pre-aderare PHARE, mentionat in proportie de 46,59%, urmat de fondul SAPARD, axat pe agricultura si devoltare rurala — 17,42%. Pe locul trei se situeaza doua fonduri destinate exclusiv agriculturii, mentionate impreuna in deciziile penale — Fondul European de Garantare Agricola FEGA si Fondul Europen Agricol pentru Dezvoltare Regionala FEADR — 12,12% din total.

Printre cazurile de notorietate mentionate de Razvan Orasanu, director de cercetare la SAR, se numara cel al strandului din Marghita, in cadrul unui proiect din fonduri europene pentru realizarea unui parc balnear. Strandul a fost deschis o singura zi, la inaugurare, lucrarile nu au fost terminate, iar autoritatile au primit documente cu poze prelucrate, care aratau turisti inotand.

Document anexat:

Raportul SAR:  „Fonduri  Europene Vulnerabile: Despre cum ne scapa printre degete banii de la UE si ce putem face pentru a-i cheltui cu sens” (PDF)

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top