Războiul de pe piaţa valutară şi monetară se mută în presă…

Săptămâna aceasta am asistat cu toţii la transformarea tensiunilor de pe piaţa monetară şi valutară autohtonă în schimburi de replici tăioase şi tendenţioase, prin intermediul editorialelor de la secţiunea „Puncte de vedere” din Ziarul Financiar.

Vă promiteam în editorialul de săptămâna trecută că voi continua cu un serial de istorie şi civilizaţie bancară românească. Deşi am întrerupt seria acestora pentru moment, subiectul de azi se poate înscrie perfect în acceaşi notă, mai ales la capitolul „civilizaţie bancară”.

Războiul s-a dat între un oficial al BNR şi doi reprezentanţi de seama a două bănci din sistem, învinuite nu de mult de guvernator pentru contribuţia la atacul speculativ asupra pieţelor financiare româneşti petrecut nu demult.

Totul a început cu editorialul fulminant al unuia dintre bancheri, prin care învinuia banca centrală de practici marxiste, considerând reacţia BNR din ultima vreme ca un atac la adresa pieţei libere şi a băncilor din sistem. Discursul capătă la un moment dat aspecte dramatice şi lacrimogene, demne de filmele de Bollywood, prin care autorul încearcă să pună pe rând în lumină postura de victime şi de bun samaritean a băncilor.

La scurt timp a venit replica băncii centrale prin intermediul consilierului guvernatorului. Acesta, în mod obiectiv, aduce argumente tari în favoarea acţiunilor BNR, combătând afirmaţiile pasionale ale bancherului. Cu toate acestea, la un moment dat discursul derapează, oficialul de la BNR făcând referire la a doua ocupaţie a bancherului, cea de profesor universitar de economie, încercând să reducă la peiorativ această ipostază, având şi o tentă de ridiculizare.

Această atitudine consider că este una nedreaptă şi neobiectivă. Ar fi fost excelent dacă domnul bancher ar manifesta imparţialitatea în gândire specifică ipostazei de profesor de economie şi ar aplica modele teoretice de banking sănătos. Totodată, domnul consilier uită că însuşi guvernatorul este profesor universitar şi mulţi dintre membrii consiliului de administraţie. Mai mult, este de condamnat şi atitudinea comunităţii bancare în general, care, retrasă în turnul ei de fildeş, nu mai pleacă urechea şi spre opinia comunităţilor academice.

Parafrazându-l pe Soros, consider că dacă BNR este acuzată de keynesism şi de marxism, atunci comunitatea bancherilor poate fi la rândul ei acuzată de „fundamentalism de piaţă”, prin ridicarea la rang de principiu de piaţă liberă orice acţiune destabilizatoare şi lipsită de etică.

Replica celui de a-l doilea bancher, după intervenţia oficialului din BNR, a venit în acelaşi ton cu cea a celui dintâi. Mai mult, imaginea sa cu privire la BNR este una apocaliptică, făcând referire de data aceasta la un alt mare reprezentant al comunismului: Lenin.

Domnia sa continuă cu accentuarea funcţiei economice a băncilor de redistribuire a resurselor şi blamarea băncii centrale şi a opiniei publice deopotrivă pentru faptul că iau apărarea numai debitorilor, nu şi deponenţilor, prin acţiunile lor.

Domnule bancher, dacă băncile nu au reuşit să o facă până acum, mai mult, i-au îndemnat pe români spre păcatul supraîndatorării, atunci trebuia cineva să o facă! Şi cu siguranţa, asta e sarcina BNR. Brusc deveniţi avocatul deponenţilor, dar uitaţi episoadele în care, pentru a vă păstra marjele, aţi redus dobânzile la depozite la niveluri real negative, în contextul confortului oferit de liniile de finanţare de la „băncile mamă” din străinătate! Atunci de ce nu aţi luat apărarea deponenţilor?

Domnilor bancheri, dacă nu aveam piaţă liberă, acum dumneavoastră nu aţi fi avut libertatea de opinie! Aţi fi redistribuit în continuare resursele bugetare publice dictate de planul unic! Mai mult, dacă doriţi să ţineţi partea deponenţilor şi să asiguraţi stabilitatea sistemului bancar, încercaţi toată această paradă, lasaţi stilourile jos şi suflecaţi-vă mânicile pentru că avem mult de lucru în economia românească! Dacă vreţi afaceri prospere şi de durată în România lăsaţi războaiele de orice fel pentru că nu sunt bune la nimic! Ştiţi foarte bine că „cine scoate sabia din teacă primul, de sabie va muri”!…

Bogdan Capraru

Bogdan Capraru

Sunt lector doctor in Departamentul de Administrarea Afacerilor din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii “Al. I. Cuza” Iasi. Activitatea mea este concentrata pe domeniul bancar. Sunt titularul cursurilor de Sisteme si operatiuni bancare, Retail banking, International banking si Finantarea dezvoltarii imobiliare. Din 2004 sunt membru al Societatii Romane de Economie (SOREC).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top